Nyt ilmainen Schenkerin toimitus kaikkiin tilauksiin!
Nyt ilmainen Schenkerin toimitus kaikkiin tilauksiin!
Ilmainen toimitus yli 49 € tilauksiin
Kotimaiset Avainlippu-tuotteet
Nopeat toimitukset joka arkipäivä
Satoja aitoja arvosteluja
C-vitamiini tukee puolustuskykyämme – ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta

C-vitamiini tukee puolustuskykyämme – ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta

Näin virusten leviämisen aikaan on hyvä muistaa, että C-vitamiini tukee immuunipuolustuksemme toimintaa, minkä vuoksi monet sitä käyttävätkin flunssien yhteydessä reippaammalla annostuksella.

C-vitamiinia on meidän kaikkien saatava ruoasta tai ravintolisistä, koska kehomme ei pysty tuottamaan sitä itse.

Riittävä C-vitamiinin saanti on tärkeää meille monella tavalla

Immuunipuolustuksen tukemisen lisäksi C-vitamiini auttaa hermostoa ja energia-aineenvaihduntaa toimimaan normaalisti, sekä vähentää väsymystä ja uupumusta.  Lisäksi C-vitamiini edistää kollageenin normaalia muodostumista, mikä tukee ihon, ikenien, verisuonten, luuston, rustojen ja hampaiden terveyttä.  C-vitamiinin tärkeisiin tehtäviin kuuluu myös solujemme suojaaminen haitalliselta hapettumiselta eli se toimii antioksidanttina kehossamme.

Kun olemme virkeitä ja kollageenin muodostus toimii moitteettomasti eikä hapetusstressi jyllää, on meillä myös paremmat mahdollisuudet pysyä nuorekkaina ja hyvinvoivina niin sisäisesti kuin ulkoisestikin – muun muassa ihon kunto kertoo paljon terveydestämme.

Kuinka paljon C-vitamiinia tarvitaan?

Suomalaiset saavat ravinnostaan keskimäärin noin 100 milligrammaa C-vitamiinia päivässä, kun virallinen saantisuositus on 75 milligrammaa. Vaikka tämä kuulostaa nopeasti ajateltuna ihan hyvältä, on syytä muistaa, että puhutaan todellakin keskimääräisestä saannista – yksilöillä tilanne voi olla ihan erilainen.

Keskimääräinen saanti ei siis takaa, että kaikki saisivat C-vitamiinia ravinnostaan tarpeeksi – monet jäävät keskimääräisen saannin alapuolelle ja  joillakin sen tarve voi olla myös keskimääräistä suurempaa syystä tai toisesta. Kehomme tarpeet kun ovat yksilöllisiä niin geeniperimämme kuin elämäntilanteidemme vuoksi. Silloin 75 mg ei välttämättä riitä.

Tavallisin syy C-vitamiinin puutteelliseen saantiin on tuoreiden kasvisten ja hedelmien vähäinen syönti. On myös hyvä muistaa, että esimerkiksi kypsennys tuhoaa C-vitamiinia eli kasviksia pitäisi syödä myös kypsentämättöminä – tai vain kevyesti kypsennettyinä. Lievä puutos voi ilmetä väsymyksenä ja ärtyisyytenä. Vakava puutos aiheuttaa keripukkia, mutta se on Suomessa onneksi nykyään harvinainen ja liittyy muutoinkin heikkoon ravitsemustilaan.

Tiedetään kuitenkin, että C-vitamiinin kulutus, ja siten tarve, lisääntyy esimerkiksi tupakoitsijoilla, diabeetikoilla, sekä stressaantuneilla. Kehoa voivat stressata niin kiireinen elämäntyyli kuin myös vajavainen ravitsemustila, riittämätön lepo ja uni, sekä myös sairaudet. Tällöin C-vitamiinin tavallista suurempaan saantiin olisi hyvä kiinnittää huomiota.

C-vitamiini on turvallinen suurempinakin annoksina, koska se on vesiliukoinen ja ylimäärä erittyy pois elimistöstä. Vesiliukoisena se ei varastoidu kehoon, minkä vuoksi sitä olisi hyvä saada riittävästi päivittäin.

Jos vaikkapa flunssaisena tai muun lisääntyneen tarpeen aikana haluaa syödä isomman määrän C-vitamiinia, kannattaa miettiä ravintolisän käyttöä terveellisen ruokavalion ohella. Ravinnosta suurempaa määrää on vaikea saada , sillä esimerkiksi appelsiineja olisi syötävä 13-14 kappaletta, jotta niistä saisi 500 mg C-vitamiinia.

Koska C-vitamiinilla on monia tehtäviä kehossamme, kannattaa sen riittävästä saannista huolehtia kaikissa elämäntilanteissa.

Lähteet:

  1. Freese R., Voutilainen E. Vitamiinit ja kivennäisaineet sekä muut ravinnon yhdisteet. Askorbiinihappo eli C-vitamiini, s. 107 – 110. Kirjassa Ravitsemustiede. Aro, Mutanen, Uusitupa (toim.). Kustannus Oy Duodecim, 4.-5. painos. 2012, 2015.
  2. Fineli. Appelsiini, punnittu kuorineen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/28924

Tervettä ja energistä syksyä sinulle!

Asiantuntija

Terveystoimittaja

Kirsi Paananen

Edellinen artikkeli Kollageenia iholle ja nivelille
Seuraava artikkeli Syksy on täällä – muista D-vitamiini!

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä