Nyt ilmainen Schenkerin toimitus kaikkiin tilauksiin!
Nyt ilmainen Schenkerin toimitus kaikkiin tilauksiin!
Ilmainen toimitus yli 49 € tilauksiin
Kotimaiset Avainlippu-tuotteet
Nopeat toimitukset joka arkipäivä
Satoja aitoja arvosteluja
Liikettä niveliin! Piristy ja vetreydy liikunnasta.

Liikettä niveliin! Piristy ja vetreydy liikunnasta.

Happi ja auringonvalo, luonnossa oleilu itsessään sekä fyysinen rasitus ovat meille kaikille hyväksi ja erityisesti nyt, kun eristystilanne on rajoittanut elämäämme kotiympyröihin.

Ulkoilukohteissa on onneksi näkynyt reippaasti kävijöitä, jopa ruuhkiksi asti joissakin paikoissa, kun kunto- ja joogasalit sekä muut liikuntapaikat ovat olleet kiinni. Luonnossa liikkumisesta on ainakin osalle meistä tullut henkireikä.

Liikkumattomuus on kuitenkin jo vuosia ollut lisääntymään päin, kun tietokoneen, TV:n ja kännykän vetovoima tekee tehtäväänsä – ja kun yhä harvempi meistä tekee liikkuvaa tai ruumiillista työtä. Nyt kotioloissa työskentely ja opiskeleminen lisäävät istumista helposti entisestään.

Nivelten uhkana liikkumattomuus – ja toisaalta liikuntavammat

Liikkumattomuudesta seuraa kehon yksipuolista kuormittumista, mikä voi aiheuttaa särkyä ja kireyttä niska-hartiaseudussa, selässä, lonkissa, polvissa ja nilkoissa. (1)

Kun verenvirtaus liikkumattomuuden johdosta heikentyy, hidastuu kudosten aineenvaihdunta. Liian vähäinen kuormitus rappeuttaa nivelrustoja ja haurastuttaa luustoa. Vähäinen lihastyö pienentää lihasmassaa, heikentää lihasvoimaa ja jänteiden lujuutta. (1)

Aktiivisilla liikkujilla nivelongelmiin voi olla toisenlaisia syitä: niveliä liikaa rasittava treeni tai vammat. Nivelille riskialttiita lajeja ovat esimerkiksi palloilulajit, laskettelu, lumilautailu ja skeittaus. Myös kuormittavat työasennot voivat olla nivelvammojen syynä. (2)

Nivelet kaipaavat liikettä, mutta sopivasti

Terve nivelrusto uusiutuu koko ajan ja kohtuullinen liikunta säilyttää ja jopa lisää nivelruston terveyttä ja paksuutta. Nivelen liikkumattomuus taas aiheuttaa nivelruston pehmenemistä, mutta kun sitä aletaan uudelleen liikuttaa, sen ominaisuudet palautuvat. (2)

Nivelrikossakin liike on lääkettä. Liikunta on sekä ehkäisy- että hoitokeino. Liikunta parantaa nivelten liikkuvuutta ja vahvistaa niveliä tukevia lihaksia. Se voi myös ajan mittaan helpottaa kipuja. Yleiskunto ja jaksaminen paranevat ja painonhallinta helpottuu. Mielikin on iloisempi. (3)

Nivelterveyttä edistävän liikunnan olisi hyvä sisältää seuraavia elementtejä (3):

 • Liikkuvuusharjoittelua nivelille ja lihasvenytyksiä
  • Esimerkiksi jooga voisi olla tähän sopiva laji
 • Lihasvoimaharjoittelua
  • Vaikkapa kuntosalilla
 • Yleiskuntoharjoittelua
  • Sauvakävelyä, pyöräilyä, vesivoimistelua ja -juoksua sekä hiihtoa

Jos nivelongelmia jo on, kannattaa edetä vähitellen kehoaan kuunnellen.

Nivelet tarvitsevat myös rakennusaineita

Kondroitiinisulfaatti on yksi nivelruston tärkeimmistä rakennusaineista, jota keho myös itse valmistaa rustosoluissa. Glukosamiini puolestaan on nivelnesteen tärkeä osa. Nivelneste voitelee nivelpintoja ja ravitsee nivelrustoa (2). MSM on solujen toimintaan osallistuva rikkiyhdiste. C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista rustojen normaalia toimintaa varten. Se myös edistää solujen suojaamista hapettumistressiltä. Kupari edistää sidekudosten pysymistä normaalina ja solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

Terveyskaistan kotimainen Nivelteho sisältää kaikkia näitä aktiiviaineita* ja niiden lisäksi myös inkivääriuutetta. Se sopii mainiosti niin kuntoilijoille, urheilijoille kuin ikääntyvillekin.

*Tiukan terveysväitelainsäädännön viranomaisvalvonnan vuoksi emme voi kertoa, mitä tuloksia tutkimuksissa on saatu NivelTehon ainesosien tehosta nivelterveyteen liittyen. Googlaamalla näitä tutkimuksia voit kuitenkin itse löytää tietoa eri tietolähteistä.

Reipasta ja liikunnallista kevättä sinulle!

 


Lähteet:

 1. UKK-instituutti. Istu vähemmän – nouse ja jaloittele välilllä. https://www.ukkinstituutti.fi/filebank/3225-Istu-vahemman-kuva.jpg
 2. Suomen Nivelyhdistys. Kumppanina nivelrikko. Näin tulen toimeen. Mitä nivelessä tapahtuu, kun siihen tulee nivelrikko? https://www.nivelopas.fi/nivelessatapahtuu.html
 3. Suomen Nivelyhdistys. Kumppanina nivelrikko. Näin tulen toimeen. Liikettä lääkkeksi – oikein annosteltuna. https://www.nivelopas.fi/liikettalaakkeeksi.html


Asiantuntija

Kirsi Paananen,
Terveystoimittaja

 
 
Edellinen artikkeli Ravintolisät tulevat osaksi terveyden- ja sairaanhoitoa
Seuraava artikkeli Terveyskaista – ylpeästi kotimainen kaista hyvinvointiin

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä