Nyt ilmainen Schenkerin toimitus kaikkiin tilauksiin!
Nyt ilmainen Schenkerin toimitus kaikkiin tilauksiin!
Ilmainen toimitus yli 49 € tilauksiin
Kotimaiset Avainlippu-tuotteet
Nopeat toimitukset joka arkipäivä
Satoja aitoja arvosteluja
Ravintolisät tulevat osaksi terveyden- ja sairaanhoitoa

Ravintolisät tulevat osaksi terveyden- ja sairaanhoitoa

Näin ennustaa Terveyskaistan toimitusjohtaja Mika Rantanen. ”Tutkimus ravintolisien hyödyistä lisääntyy lujaa vauhtia. Aivan viime aikoina on tullut mielenkiintoisia tuloksia esimerkiksi Helsingin yliopiston johtamasta tutkimuksesta B3-vitamiinista mitokondriaalisen lihastaudin hoidossa. D-vitamiinia on tutkittu valtavasti jo montakymmentä vuotta ja sen todella monipuolinen rooli terveyden tukemisessa on jo käynyt selväksi. Kalaöljy on myös erittäin tutkittu. Monet ravintolisät ovat jo nyt päässeet osaksi Käypä hoito -suosituksia, vaikka tästä onkin oltu jostakin syystä aika vaitonaisia. Näen, että tätä kehitystä ei voida pysäyttää, kun tieto koko ajan lisääntyy ja puhuu ravintotekijöiden tärkeästä roolista”, toteaa Mika.

Kehon toimintojen mittaaminen kertoo faktaa

Yhä useampi mittaa kehonsa toimintaa ja käy selvittämässä myös laboratoriokokein terveydentilaansa. Suosittuja mittauksia ovat esimerkiksi D-vitamiinitaso, varastorauta eli ferritiini ja vaikkapa herkkä CRP, joka mittaa matala-asteista tulehdusta.

”Ravintolisien kyseenalaistus vähenee, kun mitattavat faktat puhuvat puolestaan. Toisaalta myös turhien valmisteiden käyttö näin vähenee. Tuotteiden on oltava aidosti toimivia”, näkee Mika tulevaisuuden kehityksen.

”Yksilöllisten ravitsemustilojen mittausten toivoisin yleistyvän myös perusterveydenhuollossamme, jolloin ne tulisivat yhä useamman saataville. Kustannus näistä tutkimuksista kuittaantuisi vähempänä sairasteluna”, Mika jatkaa.

Ei kannata jäädä odottamaan sairastumista, kun voi hoitaa terveyttään

Monet ovat oivaltaneet, että voivat itse vaikuttaa omaan terveyteensä monella tavalla. Hyvän ravitsemustilan varmistaminen on yksi keino ja siihen kiistatta tarvitaan välillä ravintolisiä, koska puutoksia voi tulla ja tarpeet ovat yksilöllisiä. Esimerkiksi stressi ja huonot unet, rajattu ruokavalio, suoliston huono kunto sekä perimä saattavat johtaa puutoksiin.

”Koronaepidemia on saanut ihmiset miettimään myös immuunipuolustuksensa tukemista ravinnon ja ravintolisien avulla. Näen tietoisuuden lisääntymisen hyvänä asiana”, pohtii Mika.

Tiedon jakaminen ravintolisistä ja niihin liittyvistä tutkimuksista vaikeutunut

Suomessa Ruokavirasto on koronaepidemian myötä tiukentanut tulkintaansa ravintolisien markkinoinnista ja kieltänyt elintarvikealan toimijoilta ravintolisien sisältämiin ainesosiin liittyvien tutkimusten jakamisen niin yhteistyökumppaneilleen kuin kuluttajillekin.

”Elintarvikealan toimijoiden on oltava vastuullisia viestinnässään, se on aivan selvä, eikä harhaanjohtavia väitteitä saa tehdä. Pidän kuitenkin ongelmallisena, että pelkkä tutkimusten välittäminen kuluttajien kuin myös yhteistyökumppaneidemme tiedoksi on nyt haluttu estää. En ymmärrä, kuka tästä hyötyy”, ihmettelee Mika ja toivoo, että tilanne vielä ratkeaa alan toimijoiden ja Ruokaviraston kesken parhain päin.

Haastateltavana Mika Rantanen Terveyskaista Oy:ltä.

Valoisa tulevaisuus

Jo 27 vuotta ravintolisäalalla olleena ja 13 vuotta Terveyskaistaa luotsanneena Mika on nähnyt vuosien varrella huiman kehityksen niin ihmisten tietoisuuden kasvussa kuin myös ravintolisien aseman vahvistumisessa. ”Uskon todella vahvasti, että sama trendi jatkuu. Ravinnolla ja ravintolisillä on vielä paljon käyttämätöntä potentiaalia ihmisten terveyden tukemisessa. Toivottavasti tämä potentiaali saadaan nopeasti käyttöön kaikkien parhaaksi.”

Asiantuntija

Terveystoimittaja

Kirsi Paananen

Edellinen artikkeli Syksy on täällä – muista D-vitamiini!
Seuraava artikkeli Liikettä niveliin! Piristy ja vetreydy liikunnasta.

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä