Nyt ilmainen Schenkerin toimitus kaikkiin tilauksiin!
Nyt ilmainen Schenkerin toimitus kaikkiin tilauksiin!
Ilmainen toimitus yli 49 € tilauksiin
Kotimaiset Avainlippu-tuotteet
Nopeat toimitukset joka arkipäivä
Satoja aitoja arvosteluja
Sydän ja koko keho kaipaavat rasvaa – sitä ei tarvitse pelätä

Sydän ja koko keho kaipaavat rasvaa – sitä ei tarvitse pelätä

Taannoisina vuosina meille opetettiin välttämään rasvoja liiankin painavin sanankääntein, varoiteltiin niiden korkeasta energiapitoisuudesta ja lihottavuudesta sekä tyydyttyneiden rasvojen vaaroista. Näin moni terveystietoinen, painon tarkkailija tai laihduttaja karsi ruokavaliostaan rasvat aivan minimiin – etenkin voin ja rasvaiset maitotuotteet, mutta myös kasviöljyt ja kalan rasvan.

Se ei kuitenkaan ole pidemmän päälle terveellistä, sillä kehomme tarvitsee rasvoja esimerkiksi solukalvojen rakennusaineena sekä monissa biokemiallisissa prosesseissaan. Ravinnon rasvahappokoostumus vaikuttaa siten suoraan solujen ja siten koko kehon toimintoihin, kuten sydämen toimintaan, veren rasva-arvoihin, verenpaineeseen, aivotoimintaan, näköön, immuunipuolustukseen, tulehdusreaktioihin sekä ihon kuntoon, esimerkiksi.

Nykyisin ymmärretään jo onneksi paremmin, että rasva on tuiki tarpeellinen ravintoaine, eikä sen lihottavuuskaan ole enää itsestäänselvyys. Tyydyttyneiden rasvojen haitallisuuttakin on kyseenalaistettu tutkimuksiin pohjautuvin asiallisin perusteluin, ainakin kun niitä nautitaan kohtuullisesti. Pikemminkin sokeri sekä muut nopeat hiilihydraatit kuten valkojauhotuotteet ovat ongelmallisia terveydellemme kehomme verensokerin nopean nousun ja insuliinin suuremman erityksen kautta ja aiheuttavat näin helposti myös lihomista.

Rasvojen laatuun vaikuttaa moni asia

Tuoreimmat suomalaiset ravitsemussuositukset vuodelta 2014 kehottavat valitsemaan vähintään 60 % rasvaa sisältäviä kasviöljypohjaisia levitteitä leivän päälle ja salaattiin kasviöljypohjaista salaatinkastiketta. Myös pähkinöiden ja siemenien syöntiä suositellaan hyvinä rasvanlähteinä noin 30 grammaa eli 2 ruokalusikallista päivässä.

Pähkinöiden syönti onkin lämpimästi kannatettavaa niin niiden rasvahappopitoisuuksien kuin myös niiden runsaan kuitupitoisuuden vuoksi. Olisi kuitenkin suotavaa, että kasviöljyjen laadun suhteen suositukset olisivat tarkempia, sillä kaikki kasviöljyt eivät ole yhtä laadukkaita ja terveydelle edullisia. Runsas käsittely, kuten kuumennus, heikentää öljyjen laatua, hapettaa niitä sekä tuhoaa terveyttä edistäviä aineita kuten flavonoideja. Siksi öljyt olisi hyvä ostaa ja nauttia mahdollisimman käsittelemättöminä. Myös rasvahappokoostumukset eroavat öljyjen kesken toisistaan.

Ota seuraavat asiat huomioon rasvoja valitessasi

  1. Omega-6- ja omega-3-rasvahappojen välinen suhde: Vaikka molemmat tyydyttymättömät rasvahapot ovat kehollemme välttämättömiä, saamme yleensä liikaa omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3-rasvahappoihin. Siksi kannattaa valita mahdollisimman runsaasti omega-3-rasvahappoa sisältävä kasviöljy eli pellavansiemenöljy tai camelinaöljy. Myös rypsiöljyssä on alfalinoleenihappoa (ALA), joka kuuluu omega-3-rasvahappoihin. Kaikissa näissä öljyissä on myös omega-6-sarjan linolihappoa, joka on tärkeä erityisesti ihon kosteudensitomiskyvylle, mutta liiallisesti saatuna voi edistää tulehdusreaktioita kehossa. Auringonkukkaöljyssä on runsaasti omega-6-rasvahappoa omega-3-rasvahappojen kustannuksella, joten sitä kannattaa käyttää harkiten.
  2. Valitse kaikki kasviöljyt mieluiten kylmäpuristettuina ja muutoinkin mahdollisimman vähän käsiteltyinä, sillä kuumennus heikentää rasvojen laatua eli hapettaa niitä ja tuhoaa muita terveyttä edistäviä aineita, kuten flavonoideja. Levitteissä kasviöljyt eivät ole kylmäpuristettuja ja niitä on myös muokattu kovettamalla.
  3. Extraneitsytoliiviöljy on hyvä valinta: Siinä on pääasiassa omega-9-sarjan öljyhappoa, joka on myös tyydyttymätön rasvahappo, mutta se ei rakenteensa vuoksi hapetu eli härskiinny yhtä helposti kuin omega-3- ja omega-6-rasvahapot. Extraneitsyt viittaa siihen, että öljy on oliiveista mekaanisesti puristettua alhaisessa lämpötilassa eli se on kylmäpuristettua, jolloin sen ainesosat säilyvät parhaalla mahdollisella tavalla. Sitä on pitkään käytetty Välimeren maissa, joiden ruokavalio on monin tutkimuksin terveelliseksi todettu. Oliiviöljyn lisäksi tarvitset silti omega-3- ja omega-6-rasvahappojen lähteitä.
  4. Kalan rasva on ylivoimainen omega-3-rasvahappojen, DHA:n ja EPA:n lähde: Kalan terveellisyydestä puhutaan paljon eikä vähiten sen rasvahappokoostumuksen vuoksi, koska kalaöljystä saamme suoraan terveydellemme välttämättömiä omega-3-rasvahappoja DHA:ta ja EPA:a. Kasviöljyjen omega-3-rasvahapon ALA:n ainoana tunnettuna tehtävänä onkin toimia DHA:n ja EPA:n lähtöaineena, mutta muuntoprosessi kehossa ei ole kovin tehokas. Siksi kalaöljy onkin yksi suosituimmista ravintolisistä. EPA:sta ja DHA:sta on nimittäin hyötyä niin sydämen toiminnalle, verenpaineelle, veren rasva-arvoille, mielelle ja näkökyvylle. Lue myös vinkkimme parhaan kalaöljyn valintaan!

Rasvoja ei siis kannata pelätä, vaan niitä kannattaa käyttää yllä olevat suositukset mielessä pitäen niin terveyttä edistämään kuin tuomaan makua ruokaan!

 

Asiantuntija

Kirsi Paananen
Terveystoimittaja

Edellinen artikkeli Kalaöljyn monet loistavat terveyshyödyt
Seuraava artikkeli Miten valita paras kalaöljy?

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä