Ilmainen toimitus yli 49 € tilauksiin
Kotimaiset Avainlippu-tuotteet
Nopeat toimitukset joka arkipäivä
Satoja aitoja arvosteluja
Syksy on täällä – muista D-vitamiini!

Syksy on täällä – muista D-vitamiini!

Kesällä kerätyt D-vitamiinivarastot hupenevat nopeasti, joten viimeistään nyt syksyn tullen on hyvä alkaa taas käyttää D-vitamiinilisää.

Tarvitsemme D-vitamiinia ympäri vuoden, mutta erityisesti pimeinä vuodenaikoina. Täällä pohjoisessa D-vitamiinia voi saada auringosta tarpeeksi vain kesäkuukausina ja silloinkin vain, kun ei ole pilvistä tai pitkähihaista ja -lahkeista päällä. Myös auringonsuojavoiteet estävät D-vitamiinin muodostusta iholla.

Jos aurinkoaltistus jää kesälläkin vähäiseksi, kannattaa D-vitamiinia syödä läpi vuoden.

D-vitamiini on tärkeää luustolle, lihaksille ja immuunipuolustukselle

D-vitamiini edistää kalsiumin normaalia imeytymistä, mistä syystä se on tärkeä niin luuston kuin hampaidenkin kunnolle, lapsilla sekä aikuisilla. Se edistää myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, mikä on tärkeää vastustuskykymme kannalta, vaikkapa virusten leviämisen aikaan. Lihastoiminnan ylläpitämisessä D-vitamiinilla on myös osuutensa.

D-vitamiinilla on todennäköisesti myös lukuisia muita terveysvaikutuksia, koska se vaikuttaa ainakin 300 geeniin lähes kaikissa elimistön kudoksissa.

K2-vitamiini on hyvä lisä D-vitamiinin ohelle, koska sillä on myös luuston terveyttä edistävä vaikutus. 

Kuinka vahva D-vitamiinilisä tarvitaan?

Asiantuntijoiden mukaan D-vitamiinilisän vahvuus olisi hyvä olla 50 – 100 µg päivässä, jotta D-vitamiinin veripitoisuus saataisiin pysymään talvellakin hyvällä tasolla. Nämä määrät ovat myös turvallisia, sillä päivittäisen saannin turvaylärajat ovat 1-11 vuotiaille 50 µg ja yli 11-vuotiaille 100 µg.

D-vitamiinilisän vahvuus pitää kuitenkin valita yksilöllisesti, koska tarvittava annos riippuu veren D-vitamiinipitoisuuden eli kalsidiolin lähtötasosta, iästä, auringonsaannista, ihonväristä, dieetistä ja painoindeksistä. Ylipainoisten veren kalsidiolitasot ovat normaalipainoisia merkittävästi matalampia.

Oma D-vitamiinitasonsa on hyvä käydä mittauttamassa laboratoriossa, vaikkapa pariin kertaan: jotta näkee ensin lähtötasonsa sekä kuinka hyvin valittu D-vitamiiniannostus on riittänyt nostamaan tasoa muutaman kuukauden käytön jälkeen. Tavoiteltava taso on vähintään 75 nmol/l ja mieluummin yli 100 nmol/l.

Jos D-vitamiinin lähtötaso on alhainen, alle 50 nmol/l, tai on vaikeuksia nostaa tasoa tarpeeksi korkealle, voi väliaikaisesti käyttää 100 µg suurempaakin annosta.

Muista siis D-vitamiinilisä joka päivä – sinulle sopivalla annostuksella!

 

Asiantuntija

Terveystoimittaja

Kirsi Paananen

Edellinen artikkeli Kollageenia iholle ja nivelille
Seuraava artikkeli Liikettä niveliin! Piristy ja vetreydy liikunnasta.

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä