Kollageeni on kehon yleisin proteiini ja elintärkeä kudosten rakennus- ja tukiaine. Se on olennaisessa osassa ihon vanhenemismuutoksissa, sillä sitä on ihon kuivapainosta jopa 70 prosenttia. Sen ansiosta iho pysyy kimmoisena ja sileänä. Kun kollageenituotanto iän myötä vähenee, iho ohentuu ja veltostuu, jolloin juonteet ja rypyt alkavat tulla näkyviksi.

Kollageenia on runsaasti myös hiuksissa, kynsissä, nivelissä ja luissa, joiden hyvinvointiin kollageenin vähentyminen iän myötä myös vaikuttaa.

Näistä syistä monet ihon kunnostaan tai liikuntakyvystään kiinnostuneet ovat alkaneet käyttää kollageenia ravintolisänä iän tuomaa kollageenikatoa korvaamaan.

Ihon kuntoon voi vaikuttaa elämäntavoilla – vältä UV-säteilyä, tupakointia ja sokeria

Ihon, kuten koko kehon vanhetessa, solujen uusiutuminen vähenee ja hidastuu. Samalla solujen tuottaman soluväliaineen määrä vähenee ja laatu muuttuu heikommaksi. Kollageenia runsaasti sisältävää soluväliainetta eli sidekudosta on erityisen paljon ihossa, jolloin ikääntyminen ja kollageenin vähentyminen näkyvät selvimmin juuri ihon kunnossa.

Vaikka perintötekijöillä on oma roolinsa ihon vanhenemisnopeudessa, voi elintavoilla vaikuttaa hyvinkin paljon ihon kunnossa pysymiseen. Auringon UV-säteilyn vältteleminen on tehokas konsti ihon nopeutuneita vanhenemismuutoksia vastaan, sillä säteily vaurioittaa kollageenisäikeitä. Tupakasta kannattaa myös pysyä loitolla, jos ihonsa haluaa pitää kimmoisana ja kauniina, sillä se vähentää kollageenin määrää.

Runsas sokerin- ja valkoisten viljatuotteiden käyttö voi myös häiritä kollageenin toimintaa ja muodostumista. Korkea verensokeri tekee kudoksista joustamattomampia ja voi saada ihon näyttämään veltommalta, joten verensokerin tasaisena pitävä ruokavalio on ihon ja muunkin terveyden kannalta hyvä valinta.

Kollageeni, C-vitamiini ja hyaluronihappo iholle ja nivelille

Kollageenia voi tankata myös ravintolisänä ja monet ovatkin huomanneet saavansa siitä ihonsa ja niveltensä kuntoon apua. Kollageenin on kuitenkin oltava hydrolysoitua eli pilkottuna bioaktiivisiin peptideihin, jotka imeytyvät hyvin ja stimuloivat tutkitusti kehon omaa kollageenisynteesiä. Terveyskaistan Hehku -tuotteissa on käytetty tällaista hydrolysoitua ja vaikutuksiltaan tutkittua Verisol® F – kalakollageenia.

Menneiltä ajoilta tunnettu C-vitamiinin vakava puutostila eli keripukki aiheuttaa ihon ohenemista sekä haavoja ja mustelmia ja lopulta verenvuotoa. Keripukki osoittaa, kuinka tärkeä C-vitamiini on ihollemme ja kollageenin muodostumiselle. C-vitamiinin puutoksessa kollageenin muodostuminen häiriintyy ihon lisäksi ikenissä, hampaissa, luustossa, rustoissa ja verisuonissa. Sen riittävästä saannista kannattaa siis huolehtia lisäämällä vihannesten, marjojen ja hedelmien määrää ruokavaliossaan.  Lisääntyneeseen tarpeeseen kannattaa valita hyvä C-vitamiinia sisältävä ravintolisä.

Hyaluronihappo on kehon itsensä tuottama aine, jota löytyy lähes kaikista kudoksista, mutta eniten iholta, silmistä ja sidekudoksesta. Sen päätehtävänä on hyvin vettä sitovana pitää kudokset, kuten ihon ja nivelet, kosteina ja hyvin voideltuina. Ravintolisänä otetun hyaluronihapon on todettu vähentävän ihon kuivuutta ja lisäävän sen kosteutta sekä saavan ihon näyttämään sileämmältä.

Terveyskaistan Hehku -tuotteista löydät hyvät aktiiviaineiden yhdistelmät sinkkiä ja biotiinia unohtamatta. Valitse itsellesi sopivin:

Kollageeni & Hyaluroni HEHKU

Kollageeni & Biotiini HEHKU

Lähteet:

  1. Jennings K. Collagen – What Is It and What Is It Good For? Healthline. Julkaistu 5.5.2020. Saatavilla Internetistä: https://www.healthline.com/nutrition/collagen#1
  2. Päivänen P. Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori. Helsingin Sanomat. Julkaistu 17.5.2017. https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005214194.html
  3. Bioactive Collagen Peptides® stimulate the body’s own collagen metabolism. Gelita. Saatavilla Internetistä: www.gelita.com/en/products/collagen-peptides/bioactive-collagen-peptides
  4. Proksch E., Schunck M., Oesser S. Positive effect of fish-derived Bioactive Collagen Peptides on skin health. Nutrafoods (2020) 1: 127-133. DOI 10.17470/NF-020-0018. Saatavilla Internetistä: www.nutrafoods.eu/wp-content/uploads/2020/03/DOI_10.17470_NF-020-0018.pdf
  5. Julson E. 7 Surprising Benefits of Hyaluronic Acid. Healthline. Julkaistu 21.4.2018. www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits
  6. Oe M., Sakai S., Yoshida H., Okado N., Kaneda H., Masuda Y., Urushibata O. Oral hyaluronan relieves wrinkles: a double-blinded, placebo-controlled study over a 12-week period. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017 Jul 18; 10:267-273. doi: 10.2147/CCID.S141845. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28761365/

Hehkuvaa ja hyvinvoivaa syksyä sinulle!

Asiantuntija

Kirsi Paananen,
Terveystoimittaja