Seleeni on ihmiselle välttämätön hivenaine ja pitkään on tiedetty, että seleenillä on antioksidanttivaikutuksia muutamien tulehdusta ehkäisevien entsyymien kautta (Hatfield 2016, Morrison 2015). Seleeni suojaa elimistöämme tulehdussairauksilta ja haitallisilta aineilta, kuten raskasmetalleilta ja syöpää aiheuttavilta aineilta. Seleeni vaimentaa tulehdusta aiheuttavien ns. sytokiinien vaikutusta, mikä on tärkeä asia kaikkien kroonisten tautien ehkäisyssä ja jarruttamisessa. Lisäksi seleeni vahvistaa kilpirauhasten hormonitoimintaa, ylläpitää maksan normaalia toimintaa, parantaa näkökykyä sekä auttaa ihoa ja hiuksia kasvamaan normaalisti.

Seleeniä saamme monipuolisesta ruokavaliosta. Ravinnossa seleeni esiintyy erilaisina yhdisteinä, kuten esim. selenometioniinina, selenokysteiininä, seleniittinä ja selenaattina (Hatfield 2016). Suomen maaperässä on luonnostaan hyvin vähän seleeniä, joten sitä on pyritty lisäämään viljelymaahan lannoitteiden kautta. Tehoviljellyn ruoan (viljatuotteet, liha ja juusto) kautta seleeniä on mahdollista saada riittävästi pitämään puutostilat kurissa. Luomuviljelyssä ei käytetä seleenipitoisia väkilannoitteita ja on mahdollista, että yksipuolinen luomuravinto aiheuttaa seleenivajeen. Kiinassa on alueita, jossa seleeniä on niin vähän maaperässä, että se aiheuttaa Kashin-Beckin-sairautena tunnetun puutostilan (Yang 2016).

Ubikinoni eli koentsyymi Q-10 (CoQ-10) on vitamiinin kaltainen antioksidanttinen aine, jota esiintyy koko kehossa. Se osallistuu solun energia-aineenvaihduntaan ja sitä onkin erityisen paljon runsaasti energiaa käyttävissä elimissä, kuten sydämessä, maksassa, munuaisissa, haimassa ja keskushermostossa. Ubikinonia käytetään sydän- ja verisuonisairauksien tukihoitoon, mm. sydämen vajaatoiminta (CHF), rintakipu (angina pectoris) ja korkea verenpaine.

Seleeniä ja ubikinonia yhdistää yksi tärkeä seikka: molempia ravintotekijöitä tarvitaan optimaalisen solutoiminnan takaamiseksi ihmiselimistössä. Kiehtovalta kuulostaa ajatus kahden vahvan antioksidantin, seleenin ja ubikinonin, yhdistämisestä ravintolisänä. 

Ruotsalaistutkimuksen mukaan seleenin ja ubikinonin yhtaikainen nauttiminen ehkäisi ikääntyneiden sydänkuolemia (Alehagen 2016). Potilaita seurattiin viisi vuotta ja niille, joilla oli runsaasti ubikinonia ja seleeniä veressä sattui vähemmän sydänkuolemia kuin verrokkiryhmässä, joka ei saanut näitä ravintolisiä. Mitä pienempi seerumin seleenipitoisuus oli alussa, sitä selkeämpi vaikutus oli sydänkuolemien estämisessä. 

Amerikkalaiset sydänlääkärit suosittelevat ubikinonia sydämen vajaatoiminnan hoitoon, perustellen sitä nimenomaan Alehagenin (2016) tutkimuksella. Erilaisiin sairaustiloihin on varsin hyvin tuloksin annettu useita muita antioksidanttiyhdisteitä seleenin ja ubikinonin lisäksi muissa tutkimuksissa (Ahmad 2013, Jain 2015, Shargorodsky 2010). Seleenistä ja ubikinonista innostunut Alehagenin ryhmä (2013 ja 2015) on ilmoittanut, että ubikinoni ja seleeni tukevat toistensa toimintaa elimistössä. Seleeni mahdollisesti auttaa ubikinonia muuntautumaan tehokkaaseen aktiivimuotoon. Ubikinoni puolestaan mahdollistaa seleeniproteiinien tehostetun toiminnan. Alehagenin uusimmat tutkimukset 12 vuoden seurantajaksolla  (2018a) ja fibroosin suhteen  (2018b) vahvistavat aiemmin havaitut tutkimustulokset sydäntapahtumien suhteen. Näyttää siltä, että sydän rakastaa ubikinonia ja seleeniä. 

Tekstin Terveyskaistalle on kirjoittanut biologi (FT) Christer Sundqvist. Lähdekirjallisuus ja lisätietoa tutkimuksesta Terveystuotekaupan artikkelista.

Terveyskaistan Ubikinoni+seleeni-kapselin pääset ostamaan täältä: