ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin
Kotimaiset Avainlippu-tuotteet
Nopeat toimitukset joka arkipäivä
Satoja aitoja arvosteluja
Mitä eroa on vesi- ja rasvaliukoisilla vitamiineilla?

Mitä eroa on vesi- ja rasvaliukoisilla vitamiineilla?

Monet meistä tietävät vitamiinien olevan tärkeitä terveydellemme, mutta harvat ehkä tietävät, että ne jaetaan kahteen pääluokkaan niiden liukoisuuden perusteella: vesi- ja rasvaliukoiset vitamiinit. Vesi- ja rasvaliukoisilla vitamiineilla on merkittäviä eroja niiden liukenemisessa, varastoitumisessa ja imeytymisessä elimistössä. Tässä blogissa käymme läpi vesi- ja rasvaliukoisten vitamiinien eroavaisuudet.

Liukeneminen

Vesiliukoiset vitamiinit (kuten C-vitamiini ja B-vitamiinit) liukenevat helposti veteen. Elimistö pystyy käyttämään niitä nopeasti ja ylimäärä poistuu yleensä virtsan mukana.

Rasvaliukoiset vitamiinit (kuten A-, D-, E- ja K-vitamiinit) tarvitsevat rasvoja imeytyäkseen. Ne liukenevat rasvoihin ja imeytyvät suoliston kautta rasvakudoksiin ja maksaan.

Varastoituminen

Vesiliukoiset vitamiinit (kuten C-vitamiini ja B-vitamiinit) eivät yleensä varastoidu elimistöön suurina määrinä, koska ylimäärä poistuu virtsan mukana. Tämä tarkoittaa sitä, että niitä täytyy saada säännöllisesti ruoasta tai lisäravinteista.

Rasvaliukoiset vitamiinit (kuten A-, D-, E- ja K-vitamiinit) varastoituvat elimistöön rasvakudoksiin ja maksaan. Tämä varasto voi tarjota elimistölle vitamiineja tarpeen mukaan pidemmän ajanjakson aikana, ja ne voivat aiheuttaa haittoja, jos niitä saadaan liikaa pitkällä aikavälillä.

Tarvittavat ravintoaineet imeytymiseen

Vesiliukoiset vitamiinit (kuten C-vitamiini ja B-vitamiinit) tarvitsevat vain vettä imeytyäkseen tehokkaasti elimistöön.

Rasvaliukoiset vitamiinit (kuten A-, D-, E- ja K-vitamiinit) vaativat rasvoja, kuten öljyjä tai muita rasvaisia aineita, jotta ne pystyvät imeytymään ja elimistö pystyy hyödyntämään ne tehokkaasti.

 Koska keho ei varastoi vesiliukoisia vitamiineja suuria määriä, on tärkeää saada niitä säännöllisesti ruoasta tai ravintolisistä.

vesiliukoiset vitamiinit kädessä

Vesiliukoiset vitamiinit

C-vitamiini (askorbiinihappo)

B-vitamiinit:

  • B1-vitamiini (tiamiini)
  • B2-vitamiini (riboflaviini)
  • B3-vitamiini (niasiini)
  • B5-vitamiini (pantoteenihappo)
  • B6-vitamiini (pyridoksiini)
  • B7-vitamiini (biotiini)
  • B9-vitamiini (foolihappo)
  • B12-vitamiini (kobalamiini)

Nämä vitamiinit ovat vesiliukoisia ja ne ovat olennaisia monille kehon toiminnoille, kuten energian tuotannolle, aineenvaihdunnalle ja solujen kasvulle. Koska keho ei varastoi näitä suuria määriä, on tärkeää saada niitä säännöllisesti ruoasta tai ravintolisistä.

Vesiliukoisten vitamiinien lähteet

C-vitamiini (askorbiinihappo)
Sitrushedelmät, marjat, paprikat, kiivi, parsakaali
B1-vitamiini (tiamiini)
Viljakasvit, pähkinät, siemenet, pavut, herneet, sianliha
B2-vitamiini (riboflaviini)
Maitotuotteet, munat, pähkinät, vihreät vihannekset
B3-vitamiini (niasiini)
Liha, pähkinät, siemenet, täysjyvävilja, vihreät vihannekset
B5-vitamiini (pantoteenihappo)
Maitotuotteet, munat, kala, täysjyvävilja
B6-vitamiini (pyridoksiini)
Kalat, kana, perunat, banaanit
B7-vitamiini (biotiini)
Munat, pähkinät, siemenet, kala, vihreät vihannekset
B9-vitamiini (foolihappo)
Vihreät vihannekset, pavut, linssit, sitrusmarjat, maksatuotteet
B12-vitamiini (kobalamiini)
Liha, kala, maitotuotteet, munat, levävalmisteet
Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää erilaisia hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljoja, lihaa, kalaa, maitotuotteita ja pähkinöitä, auttaa varmistamaan tarvittavien vesiliukoisten vitamiinien saannin.

 rasvaliukoiset vitamiinit kädessä

Rasvaliukoiset vitamiinit

Nämä vitamiinit liukenevat rasvoihin ja imeytyvät elimistöön yhdessä rasvan kanssa. Ne varastoituvat kehossa rasvakudoksiin ja maksaan, mikä mahdollistaa niiden varastoimisen ja tarvittaessa käytön pidemmällä aikavälillä. Tämä eroaa vesiliukoisista vitamiineista, jotka eivät varastoidu kehoon suurina määrinä ja joita täytyy siksi saada säännöllisesti ruoasta tai lisäravinteista.

Rasvaliukoisten vitamiinien lähteet

Rasvaliukoiset vitamiinit liukenevat rasvoihin ja varastoituvat elimistöön. A-vitamiinia löytyy maksasta, porkkanasta, pinaatista ja maitotuotteista. D-vitamiinia saadaan kalasta, maitotuotteista, munankeltuaisesta ja auringonvalosta. E-vitamiinia on pähkinöissä, siemenissä, kasviöljyissä ja vihreissä lehtivihanneksissa. K-vitamiinia saa vihreistä lehtivihanneksista, parsasta, herneistä ja maitotuotteista.

Varmista riittävä saanti

Vesi- ja rasvaliukoisten vitamiinien erojen takia on tärkeää saada monipuolisesti erilaisia vitamiineja ja varmistaa, että elimistö saa tarpeeksi sekä vesi- että rasvaliukoisia vitamiineja terveen toiminnan ylläpitämiseksi.

Terveyskaistan vitamiinikapselit ja -tabletit ovat huolellisesti suunniteltuja, jotta voit saada kaiken mahdollisen hyödyn sekä vesiliukoisista että rasvaliukoisista vitamiineista. Tuotteiden kehitystyössä on panostettu erityisesti siihen, että vitamiinien imeytyminen elimistössä olisi optimaalista.

Kapselien ja tablettien koostumus on harkittu niin, että vesiliukoiset vitamiinit, kuten C-vitamiini ja B-vitamiinit, sekä rasvaliukoiset vitamiinit, kuten D-, E- ja K-vitamiinit, voivat imeytyä tehokkaasti.

Pidä siis huolta että ruokavaliostasi löytyy monipuolinen kattaus ravintoaineita, jotka tarjoavat riittävästi niin vesi- kuin rasvaliukoisia vitamiineja. 

Katso tuotteemme ->

Edellinen artikkeli Miksi valita kotimainen ravintolisä?
Seuraava artikkeli 6 tärkeää aktiiviainetta nivelille

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä