ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin
Kotimaiset Avainlippu-tuotteet
Nopeat toimitukset joka arkipäivä
Satoja aitoja arvosteluja
5 tapaa tukea vastustuskykyä blogi

5 tapaa tukea vastustuskykyä

Tietoisuus terveydestä ja vastustuskyvyn ylläpitämisestä on entistä tärkeämpää nykypäivänä, kun elämme nopeatempoisessa ympäristössä, jossa altistumme monille terveyteen vaikuttaville tekijöille. Hyvä vastustuskyky auttaa elimistöä torjumaan tehokkaammin haitallisia vaikutteita.

Lisäksi itsestä huolehtiminen kokonaisvaltaisesti on avainasemassa vastustuskyvyn ylläpitämisessä. Tämä tarkoittaa myös tasapainoa mielen ja kehon välillä. Rentoutumisharjoitukset, kuten jooga tai meditaatio, voivat olla erinomaisia keinoja laskea stressitasoja ja vahvistaa vastustuskykyä. Lisäksi sosiaalisten suhteiden ylläpito ja läheisten ihmisten tuki ovat olennaisia tekijöitä hyvinvoinnin ja vastustuskyvyn tukemisessa.

Mitä on vastustuskyky?

Vastustuskyky on monimutkainen järjestelmä, joka koostuu erilaisista soluista, kudoksista ja elimistä. Sen pääasiallinen tehtävä on tunnistaa ja torjua vieraita aineita, jotka voivat aiheuttaa haittaa elimistöllemme. Vastustuskyky pitää meidät suojattuna bakteerien, virusten ja muiden mikrobien hyökkäyksiltä.

blogin heittomerkki

”Terveellisten elämäntapojen omaksuminen on investointi omaan hyvinvointiin ja pitkäaikaiseen terveyteen.”

blogiin viiva

Muista myös, että päivittäiset pienet valinnat vaikuttavat suuresti terveyteesi. Esimerkiksi veden juominen, terveellisten välipalojen valitseminen ja säännölliset tauot työskentelyssä voivat kaikki tukea vastustuskykyäsi. Terveellisten elämäntapojen omaksuminen on investointi omaan hyvinvointiin ja pitkäaikaiseen terveyteen.

Kaiken kaikkiaan vastustuskyvyn ylläpitäminen vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa terveyteen. Terveellinen ruokavalio, liikunta, riittävä uni, stressinhallinta, henkinen hyvinvointi ja tarvittaessa ravintolisät muodostavat vahvan perustan kehon puolustusmekanismeille. Nämä tekijät yhdessä auttavat sinua vahvistamaan vastustuskykyäsi ja nauttimaan elämästä täysillä. Alla avaamme näitä viittä tehokasta tapaa ylläpitää vastustuskykyäsi.

 5 tapaa tukea vastustuskykyä_ravinto

 1. Ravinto ja monipuolinen ruokavalio

Ravinnon laatu on yksi merkittävimmistä tekijöistä vastustuskyvyn ylläpitämisessä. On ensiarvoisen tärkeää varmistaa, että ruokavaliossa on runsaasti monipuolisia ja värikkäitä vihanneksia, jotka tarjoavat elimistölle tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Lisäksi hedelmien ja täysjyväviljojen sisältämät kuidut tukevat ruoansulatusta ja edistävät suoliston terveyttä, joka on olennaisessa roolissa vastustuskyvyn vahvistamisessa.

Monipuolisuus on avainsana terveellisessä ruokavaliossa. Vihannekset ovat ravinteikkaita voimapakkauksia, jotka tarjoavat elimistölle laajan kirjon vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Erityisesti eriväriset vihannekset sisältävät erilaisia hyödyllisiä aineita, joten kannattaa pyrkiä syömään mahdollisimman laajaa valikoimaa eri sävyisiä kasviksia.

Hedelmät ovat toinen tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota. Niiden sisältämät luonnon sokerit antavat nopeaa energiaa, mutta samalla ne tarjoavat myös tärkeitä kuituja ja vitamiineja. On suositeltavaa suosia sesongin mukaisia hedelmiä, sillä ne usein tarjoavat parhaan mahdollisen ravintosisällön.

blogin heittomerkki

”Kuidut tukevat suoliston terveyttä, joka on keskeisessä roolissa vastustuskyvyn vahvistamisessa.”

blogiin viiva

Täysjyväviljat ovat arvokas osa ruokavaliota niiden sisältämien kuitujen ansiosta. Kuidut tukevat ruoansulatusta ja auttavat pitämään verensokerin tasapainossa. Lisäksi ne edistävät suoliston terveyttä, joka on keskeisessä roolissa vastustuskyvyn vahvistamisessa. Esimerkiksi kaura, täysjyväriisi ja kvinoa ovat erinomaisia vaihtoehtoja.

On tärkeää muistaa myös riittävä proteiinin saanti, joka on välttämätöntä lihasten ja kudosten ylläpitämiseksi. Proteiinia saa esimerkiksi kalasta, kananmunista, pavuista, pähkinöistä ja kasvipohjaisista proteiinilähteistä.

Lisäksi on suositeltavaa välttää liiallista sokerin ja tyydyttyneiden rasvojen saantia, sillä ne voivat heikentää vastustuskykyä.

Alla mainio resepti "vastustuskykypommi"-smoothielle, joka sisältää runsaasti vitamiineja ja ravintoaineita, jotka voivat tukea immuunijärjestelmää. Valmistaminen on nopeaa ja vaivatonta, varsinkin jos käytät tehokasta tehosekoitinta. Sinun tarvitsee vain pilkkoa ainekset, lisätä ne tehosekoittimeen ja sekoittaa. Valmis!

blogiin viiva

Vastustuskykypommi -smoothie

Ainekset:

 • 1 kypsä banaani
 • 1 kourallinen tuoreita pinaatinlehtiä
 • 1/2 kuppi pakastettuja marjoja (esim. mustikoita tai vadelmia)
 • 1/2 kuppi luonnonjogurttia tai kasvipohjaista jogurttia
 • 1 teelusikallinen hunajaa (valinnainen, makeuden mukaan)
 • 1 teelusikallinen inkivääriä (raastettuna)
 • 1 teelusikallinen kurkumaa (jauhettuna)
 • 1/2 kuppi vettä tai mantelimaitoa (lisää tarvittaessa juoman koostumuksen mukaan)

 5 tapaa tukea vastustuskykyä_liikunta

 1. Liikunta ja aktiivinen elämäntapa

Säännöllisen liikunnan positiiviset vaikutukset ovat moninaiset. Yksi keskeisimmistä on sen myönteinen vaikutus verenkiertoon. Liikunta parantaa sydämen pumppaustehokkuutta ja verisuoniston kuntoa, mikä varmistaa, että elimistö saa tarpeeksi happea ja ravinteita eri soluihin ja kudoksiin. Tämä on keskeistä solujen aineenvaihdunnan ja terveiden kudosten ylläpidon kannalta.

Lisäksi liikunta vahvistaa lihaksistoa. Säännöllinen harjoittelu auttaa ylläpitämään lihasmassaa ja voimaa. Tämä on erityisen tärkeää ikääntyessä, sillä lihasmassan väheneminen voi johtaa heikentyneeseen liikkuvuuteen ja nivelten ongelmiin. Vahvat lihakset tukevat myös selkärangan ja nivelten toimintaa, ehkäisten kiputiloja ja vammoja.

Elimistö puhdistuu liikunnan avulla. Hikoilu ja virtsan eritys tehostuvat, mikä auttaa poistamaan kuona-aineita kehosta. Lisäksi liikunta aktivoi ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa, mikä tukee ruoansulatuselimistön terveyttä ja auttaa ylläpitämään terveellistä painoa.

blogin heittomerkki

”Suositeltu liikunnan määrä on vähintään 150 minuuttia viikossa, mutta jo pienikin määrä liikuntaa tarjoaa tukea vastustuskyvylle.”

blogiin viiva

On tärkeää, että liikuntamuoto valitaan oman mieltymyksen ja fyysisen kunnon mukaan. Liikunnan ei tarvitse olla raskasta tai kilpailullista, vaan se voi olla mikä tahansa aktiviteetti, joka saa mielen virkeäksi ja kehon liikkeelle. Olipa kyseessä kävely, pyöräily, tanssi tai jooga, kaikki liikunta on arvokasta terveyden kannalta.

Suositeltu liikunnan määrä on vähintään 150 minuuttia viikossa, mutta jo pienikin määrä liikuntaa tarjoaa tukea vastustuskyvylle. Lisäksi lihaskuntoharjoittelun sisällyttäminen viikoittaiseen ohjelmaan tuo omat hyötynsä.

Kun suunnittelet kunto-ohjelmaasi, on tärkeää sisällyttää monipuolisia harjoituksia, jotka vahvistavat kehoa ja tukevat immuunijärjestelmääsi. Muista myös, että riittävä lepo ja terveellinen ruokavalio ovat yhtä tärkeitä vastustuskyvyn ylläpitämisessä.

Tästä kunto-ohjelmasta voit valita itsellesi mieluisia harjoitteita 150 minuutin edestä:

 

Maanantai:
Kevyt kuntoilu ja liikkuvuus
Kävely ulkona (30–45 minuuttia)
Venyttely ja liikkuvuusharjoitukset (20–30 minuuttia)
 
Tiistai:
Kehonpainoharjoittelua ja rentoutumista
Kehonpainoharjoituksia (kuten punnerrukset, kyykyt, vatsarutistukset) - 2–3 sarjaa x 10-12 toistoa
Jooga tai venyttely (30–45 minuuttia)
 
Keskiviikko:
Kevyt kuntoilu ja palauttavat harjoitukset
Kävely tai pyöräily (30–45 minuuttia)
Hengitysharjoitukset tai rentoutumisharjoitukset (15–20 minuuttia)
 
Torstai:
Liikkuvuusharjoituksia ja rentoutumista
Jooga tai pilates (30–45 minuuttia)
Venyttely ja liikkuvuusharjoitukset (20–30 minuuttia)
 
Perjantai:
Kevyt kuntoilu ja kestävyys
Kävely tai kevyt pyöräily (30–45 minuuttia)
Kestävyysliikunta (esim. uinti, kevyt juoksu tai pyöräily) (20–30 minuuttia)
 
Lauantai:
Aktiivinen lepopäivä
Kävely, pyöräily tai muu kevyt liikunta (60 minuuttia)
Rentoutuminen ja palautuminen
 
Sunnuntai:
Rentoutumista ja liikkuvuusharjoituksia
Jooga tai venyttely (30–45 minuuttia)
Hengitysharjoitukset tai rentoutumisharjoitukset (15–20 minuuttia)
Muista, että tämä on esimerkki ja voit muokata sitä omien taitojesi, tarpeidesi ja aikataulusi mukaan. On myös tärkeää kuunnella kehoasi ja levätä tarpeeksi. Älä unohda nauttia monipuolisesta ja terveellisestä ruokavaliosta sekä pitää yllä riittävää nesteytystä.

 5 tapaa tukea vastustuskykyä_nukkuminen ja stressi

 1. Riittävä uni ja stressinhallinta

Riittävä uni ja stressinhallinta muodostavat perustan vahvalle vastustuskyvylle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Uni on elintärkeä kehon toimintojen palautumiselle ja uudistumiselle. Se vaikuttaa suoraan immuunijärjestelmän toimintaan ja sen kykyyn torjua taudinaiheuttajia. Tästä syystä on suositeltavaa tavoitella vähintään 7–9 tunnin yöunta joka yö.

Stressi puolestaan voi heikentää vastustuskykyä merkittävästi. Jatkuva stressitila altistaa kehon erilaisille terveysriskeille. Siksi on tärkeää omaksua keinoja stressin hallintaan ja lievittämiseen. Rentoutumisharjoitukset, kuten syvärentoutus ja progressiivinen lihasrentoutus, voivat auttaa rauhoittamaan hermostoa ja vähentämään stressin vaikutuksia. Meditaatio ja mindfulness-harjoitukset voivat myös olla erinomaisia tapoja löytää sisäistä rauhaa ja tasapainoa.

blogin heittomerkki

”Kokonaisuudessaan riittävä uni ja stressinhallinta muodostavat voimakkaan perustan vastustuskyvylle.”

blogiin viiva

Hengitysharjoitukset ovat käytännöllinen keino stressin lievittämiseen ja mielen rauhoittamiseen. Ne voivat auttaa palauttamaan tasapainon kehon ja mielen välillä. Syvään hengittäminen rauhallisesti ja tietoisesti voi alentaa stressihormonien tasoa ja edistää rentoutumista.

Lisäksi on tärkeää ottaa aikaa itselleen ja tehdä asioita, jotka tuovat iloa ja hyvää oloa. Harrastukset, luonnossa liikkuminen ja sosiaalinen kanssakäyminen voivat olla tehokkaita keinoja lievittää stressiä ja edistää mielenterveyttä.

Kokonaisuudessaan riittävä uni ja stressinhallinta muodostavat voimakkaan perustan vastustuskyvylle. Ne auttavat kehoa toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla ja suojaamaan itseään ulkoisilta uhilta. Priorisoimalla terveelliset unirutiinit ja omaksumalla tehokkaita stressinhallintakeinoja, voimme vahvistaa immuunijärjestelmäämme ja edistää pitkäaikaista hyvinvointiamme.

Tässä on yksinkertainen hengitysharjoitus, joka auttaa rentoutumaan ja rauhoittumaan:

blogiin viiva

Rauhallinen syvähengitys

 1. Etsi rauhallinen paikka: Istu tuolilla tai lattialla mukavassa asennossa. Voit myös maata selälläsi.
 1. Sulje silmät: Jos haluat, sulje silmäsi auttaaksesi keskittymään.
 1. Keskity hengitykseen: Aseta kätesi mukavasti vatsan päälle. Hengitä hitaasti nenän kautta. Tunne, miten vatsa nousee sisäänhengityksen aikana ja laskee uloshengityksen aikana.
 1. Hengitä syvään sisään: Hengitä hitaasti ja syvään sisään, laskematta. Tavoitteena on täyttää keuhkot mahdollisimman hyvin.
 1. Hitaan uloshengityksen hetki: Pidä pieni tauko sisäänhengityksen jälkeen ja aloita sitten uloshengitys. Hengitä ulos hitaasti ja tasaisesti suun kautta tai nenän kautta, miten tuntuu mukavimmalta.
 1. Toista useita kertoja: Toista tämä harjoitus 5-10 kertaa, tai niin monta kertaa kuin tuntuu hyvältä. Muista pitää hengitys rauhallisena ja tasaisena.

blogiin viiva

Tämä harjoitus auttaa rentoutumaan, rauhoittumaan ja keskittymään hengitykseen. Voit tehdä sen milloin tahansa, kun haluat hetken omaa aikaa tai kaipaat rauhallista hetkeä arjen keskellä.

 5 tapaa tukea vastustuskykyä_nesteytys

 1. Riittävä nesteytys

Hyvä nestetasapaino on olennainen osa terveellistä elämäntapaa ja vastustuskyvyn ylläpitoa. Varmista, että juot riittävästi vettä päivittäin. Vesi auttaa ylläpitämään solujen toimintaa ja poistamaan elimistöstä haitallisia aineita.

Veden tarve vaihtelee yksilöittäin monien tekijöiden perusteella, kuten ikä, sukupuoli, fyysinen aktiivisuus, ympäristöolosuhteet ja terveydentila. Yleinen suositus on juoda noin 2–3 litraa vettä päivässä aikuisille. Tämä sisältää kaiken juodun nesteen, mukaan lukien vesi, tee, kahvi ja muut juomat, joissa ei ole alkoholia.

Tässä suuntaa antava taulukko veden saannista eri ikäryhmille:

Ikä

Naiset

Miehet

1–3 vuotta

1–1,3 litraa

1–1,3 litraa             💧

4–8 vuotta

1,7 litraa

1,7 litraa                 💧

9–18 vuotta

2,1–2,7 litraa

2,6–3,3 litraa         💧

yli 19 vuotta

2,7 litraa

3,7 litraa                 💧

 

On tärkeää huomioida, että nämä ovat yleisiä suosituksia, eivätkä ne sovi jokaiselle yksilölle. Esimerkiksi kuumassa ilmastossa tai intensiivisen liikunnan aikana tarvitaan enemmän nestettä. Lisäksi tietyt terveydentilat voivat vaikuttaa yksilön nestetarpeeseen. Aina on hyvä kuunnella omaa kehoaan ja juoda vettä silloin kun tuntee janon.

Nesteytyksestä onkin hyvä tehdä rutiini. Hyvä nesteytysrutiini pitää sisällään tasaisen nesteen saannin pitkin päivää.

Tässä esimerkki tehokkaasta nesteytysrutiinista:

 

Aamu:
Lasillinen lämmintä vettä sitruunalla: Aloita päiväsi juomalla lasillinen lämmintä vettä, jossa on puristettu sitruunan mehu. Tämä auttaa herättämään ruoansulatusjärjestelmän ja antaa elimistöllesi ensimmäisen nesteytysboostin.
 
Aamupalan yhteydessä:
Juo lasillinen vettä aamupalasi kanssa. Voit myös valita esimerkiksi lasin kookosvettä tai kasvimaitoa.
 
Aamupäivä:
Ota mukaasi vesipullo, joka on helppo täyttää ja kuljettaa mukanasi. Aseta tavoitteeksi juoda noin puoli litraa vettä ennen lounasta.


Lounas:
Vesi lounaan kanssa: Juo lasi vettä ennen lounasta ja toinen sen aikana.


Iltapäivä:
Tee tauko nesteytykseen: Iltapäivällä juo vielä noin puoli litraa vettä. Voit vaihdella juomasi valintaa esimerkiksi vihreään teehen, joka on hyvä nesteyttäjä ja sisältää antioksidantteja.


Liikunnan aikana:
Vesi vanhin voitehista, mutta jos olet tekemässä intensiivistä liikuntaa, harkitse urheilujuoman käyttöä, joka auttaa korvaamaan menetettyjä suoloja.


Illallinen:
Vesi aterian kanssa: Juo lasillinen vettä illallisen yhteydessä.


Illanvietto:
Illan tullen voit nauttia lasin yrttiteetä tai lasillisen maitoa, joka auttaa rauhoittumaan ja täydentää nestetasapainoa.


Ennen nukkumaanmenoa:
Juo lasi vettä ennen nukkumaanmenoa, mutta varmista, ettet juo liikaa, jotta yölliset vessakäynnit eivät häiritse unta.


Muista:
Kuuntele kehoasi. Jos tunnet janoa, juo vettä, vaikka se ei olisi suunnitellussa rutiinissa. Vaihtele juomia, kuten kookosvettä, yrttiteetä tai vihannesmehuja, lisätäksesi monipuolisuutta. Vältä liiallista kofeiinia ja alkoholia, jotka voivat aiheuttaa nestehukkaa.

Tämä on yksi esimerkki nesteytysrutiinista, mutta on tärkeää kuunnella omaa kehoa ja säätää rutiinia tarpeidesi mukaan. Muista, että yksilölliset tarpeet vaihtelevat, ja paras nesteytysrutiini voi olla hieman erilainen jokaiselle.

 5 tapaa tukea vastustuskykyä_ravintolisät

 1. Ravintolisät vastustuskyvyn tueksi

Ravintolisät voivat olla hyödyllinen lisä terveelliseen elämäntapaan, erityisesti kun tavoitteena on vahvistaa vastustuskykyä. Monet ravintolisät voivat tarjota elimistölle tarpeellisia vitamiineja, kivennäisaineita ja muita ravintoaineita. Tärkeimpiä vastustuskyvyn tukijoita ovat D-vitamiini, C-vitamiini ja sinkki. On kuitenkin tärkeää muistaa, että ravintolisät eivät korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Ne toimivat parhaiten osana kokonaisvaltaista terveydenhuoltoa. Tärkeintä on valita laadukkaita ravintolisiä, jotka täydentävät ruokavaliota ja tukevat kehon puolustusmekanismeja.

Näille vastustuskyvyn kannalta tärkeille ravintolisille on hyväksytty seuraavat terveysväittämät:

D-vitamiinin hyväksytyt terveysväitteet

 • Edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä/hyödyntämistä
 • Edistää veren normaalia kalsiumtasoa
 • Edistää luiden pysymistä normaaleina
 • Edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä
 • Edistää hampaiden pysymistä normaaleina
 • Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
 • Osallistuu solujen jakautumisprosessiin

C-vitamiinin hyväksytyt terveysväitteet

 • Edistää immuunijärjestelmän toiminnan pysymistä normaalina raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen
 • Edistää normaalia kollageenin muodostumista verisuonten normaalia toimintaa varten
 • Edistää normaalia kollageenin muodostumista luuston normaalia toimintaa varten
 • Edistää normaalia kollageenin muodostumista rustojen normaalia toimintaa varten
 • Edistää normaalia kollageenin muodostumista ikenien normaalia toimintaa varten
 • Edistää normaalia kollageenin muodostumista ihon normaalia toimintaa varten
 • Edistää normaalia kollageenin muodostumista hampaiden normaalia toimintaa varten
 • Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
 • Edistää hermoston normaalia toimintaa
 • Edistää normaaleja psykologisia toimintoja
 • Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
 • Edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä
 • Auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
 • Edistää E-vitamiinin palautumista pelkistyneeseen muotoon
 • Lisää raudan imeytymistä

Sinkin hyväksytyt terveysväitteet

 • Edistää normaalia happo-emäsaineenvaihduntaa
 • Edistää normaalia hiilihydraattiaineenvaihduntaa
 • Edistää normaalia kognitiivista toimintaa
 • Edistää normaalia DNA-synteesiä
 • Edistää normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymistä
 • Edistää normaalia makroravintoaineiden aineenvaihduntaa
 • Edistää normaalia rasvahappoaineenvaihduntaa
 • Edistää normaalia A-vitamiinin aineenvaihduntaa
 • Edistää normaalia proteiinisynteesiä
 • Edistää luuston pysymistä normaalina
 • Edistää hiusten pysymistä normaaleina
 • Edistää kynsien pysymistä normaaleina
 • Edistää ihon pysymistä normaalina
 • Edistää veren testosteronitasojen pysymistä normaaleina
 • Edistää näön pysymistä normaalina
 • Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
 • Edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä
 • Osallistuu solujen jakautumisprosessiin

 

Näitä terveysväittämiä tukevat laajat tieteelliset tutkimukset ja ne ovat hyväksyneet ja vahvistaneet alan asiantuntijat ja terveysorganisaatiot. Tällaiset väittämät perustuvat tiukkaan tutkimusnäyttöön, ja niitä on testattu toistuvasti eri tutkimuksissa eri väestöryhmissä.

Terveysväittämät ovat tärkeä osa ravintolisien valvontaa ja laatua, koska ne asettavat selkeät standardit tuotteen tehosta ja turvallisuudesta. Kun ravintolisällä on hyvin määritellyt terveysväittämät, se tarkoittaa, että tuote on läpäissyt tieteellisen arvioinnin ja osoittanut olevansa hyödyllinen terveyden edistämisessä, ylläpidossa tai tukemisessa.

blogin heittomerkki

”Anna kehollesi parhaat mahdolliset edellytykset vahvaan vastustuskykyyn.”

blogiin viiva

Edellä mainitut viisi tapaa ylläpitää vastustuskykyä muodostavat vahvan perustan terveelliselle elämäntavalle. Muista, että jokainen pienikin parannus näillä osa-alueilla voi tukea vastustuskykyäsi. Pidä huolta itsestäsi ja anna kehollesi parhaat mahdolliset edellytykset vahvaan vastustuskykyyn.

Tutustu ravintolisiin vastustuskyvyn tueksi tästä

Edellinen artikkeli Luja luusto läpi elämän
Seuraava artikkeli Vinkit hyvään uneen

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä