ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin
Kotimaiset Avainlippu-tuotteet
Nopeat toimitukset joka arkipäivä
Satoja aitoja arvosteluja
Asiantuntija vastaa - 6 usein kysyttyä kysymystä melatoniinista

Asiantuntija vastaa - 6 usein kysyttyä kysymystä melatoniinista

Melatoniini on luonnollinen hormoni, joka säätelee unta ja valvetilaa elimistössä. Sen suosio ravintolisänä on kasvanut vuosien varrella, mutta silti monilla on kysymyksiä sen käytöstä, vaikutuksista ja turvallisuudesta. Tässä artikkelissa pureudumme viiteen yleisimpään kysymykseen melatoniinista.

 

 1. Mitä on melatoniini ja miten se toimii?

Melatoniini on hormoni, jonka ihmiskeho tuottaa pääasiassa aivojen käpyrauhasessa. Sen pääasiallinen tehtävä on säädellä unen ja valvetilan kiertoa. Normaalisti keho tuottaa melatoniinia pimeässä, mikä auttaa valmistamaan kehoa nukahtamiseen. Valon vaikutuksesta melatoniinituotanto vähenee, mikä auttaa heräämään.

Ravintolisänä melatoniinia käytetään yleisesti unettomuuden tai unirytmin häiriöiden hoidossa. Sen tarkoituksena on auttaa kehoa rentoutumaan ja nukahtamaan luonnollisesti.

 Uniongelmat

 1. Kenelle melatoniinilisä sopii?

Melatoniinilisä voi olla hyödyllinen niille, joilla on vaikeuksia nukahtaa tai ylläpitää unta, erityisesti ihmisille, jotka kärsivät jet lagista tai työskentelevät epäsäännöllisiä työaikoja. Sitä voidaan käyttää myös henkilöille, jotka kokevat unen laadun olevan heikentynyt.

Iän myötä melatoniinin eritys elimistössä vähenee, jolloin kehon tuottama melatoniini ei välttämättä riitä hyvän yöunen takaamiseksi. Melatoniinilisä voi korvata tämän vähentyneen tuotannon ja auttaa ylläpitämään terveellistä unirytmiä.

Yksilölliset erot unen säätelyssä ovat luonnollisia, ja siksi melatoniinin vaikutus voi vaihdella henkilöittäin. Tästä syystä melatoniinilisän käytöllä ei välttämättä ole yhtä selkeää vaikutusta kaikille. Lisäksi on tärkeää muistaa, että unihäiriöitä voi olla monia muitakin syitä kuin melatoniinin puute, joten vaihtoehtoja unen laadun parantamiseksi kannattaa harkita ja tarvittaessa keskustella lääkärin kanssa.

Valeriaana-teaniini-yhdistelmävalmiste voi olla hyvä vaihtoehto heille, jotka kamppailevat nukahtamisen kanssa. Valeriaana on kasvi, jota on perinteisesti käytetty rauhoittavana ja unta edistävänä rohtona, kun taas teaniini on aminohappo, joka tunnetaan rentouttavista vaikutuksistaan.

Henkilöillä joilla on vaikeuksia nukahtaa, valeriaana-teaniini-yhdistelmä voi auttaa edistämään rentoutumista ja rauhoittamaan mieltä ennen nukkumaanmenoa. Teaniini voi lisäksi auttaa tasoittamaan stressiä ja ahdistusta, mikä voi olla hyödyllistä, jos uneen vaikuttaa päivän aikana koettu stressi tai jännitys.

Yleisesti ottaen valeriaana-teaniini-yhdistelmä voi olla lempeä ja luonnollinen vaihtoehto henkilöille, jotka eivät halua käyttää melatoniinivalmisteita.

 

Suosittelen!

Koen valmisteesta olleen apua. Käytän varsinkin työviikon aikana ja otan samalla magnesiumia, pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. 

Elina T, Vahvistettu SininenUni Melatoniini Pitkävaikutteisen käyttäjä

 1. Mikä on oikea annostus melatoniinille?

Melatoniinin sopiva annos voi vaihdella yksilöittäin. Ravintolisänä melatoniinia voi käyttää 1–1,9 milligramman annoksella nukahtamisajan nopeuttamiseksi. Käyttö kannattaa aloittaa pienellä annoksella ja tarvittaessa säätää sitä ajan kuluessa. Terveyskaistan melatoniinitabletit ovat halkaistavia. Melatoniinia käytetään myös aikaeron yksilöllisten vaikutusten lievittämiseen lyhyt aikaisesti.

Melatoniinin liikakäytön riski on yleensä hyvin pieni, koska se on luonnollinen hormoni, jonka keho tuottaa itse. Elimistö pystyy yleensä käsittelemään ylimääräisen melatoniinin poistamalla sen luonnollisesti virtsan mukana.

 

 1. Onko melatoniini turvallinen?

Melatoniini on turvallinen vaihtoehto unen tukemiseen useista syistä. Melatoniini on luonnollinen hormoni, jota keho tuottaa itse ja ravintolisänä käytettynä se jäljittelee kehon omaa toimintaa. Melatoniini ei ole riippuvuutta aiheuttava aine, joten sen käyttö ei yleensä johda riippuvuuteen tai vieroitusoireisiin. Lisäksi melatoniini on yleisesti hyvin siedetty ja sen haittavaikutukset ovat yleensä lieviä ja harvinaisia. On kuitenkin tärkeää noudattaa suositeltua annostusta ja keskustella lääkärin kanssa ennen melatoniinilisän käyttöä, jos käytössä on muita lääkkeitä tai on olemassa terveysongelmia. Kaiken kaikkiaan melatoniini tarjoaa turvallisen ja luonnollisen vaihtoehdon unen laadun parantamiseen ilman merkittäviä riskejä.

 

5. Miten valitsen minulle sopivan melatoniinin? 

Pitkävaikutteinen melatoniini:

 • Vapautuu hitaasti elimistöön, mikä tarjoaa tasaisen melatoniinipitoisuuden pidemmän aikaa.
 • Soveltuu niille, jotka tarvitsevat apua unen ylläpitämiseen tai heräämisen välttämiseen yöllä.
 • Vaikutus kestää yleensä koko yön, auttaen ylläpitämään normaalia unen sykliä ja laadukasta unta.
 • Tämä vaihtoehto sopii yleensä yli 50-vuotiaille, joilla uni loppuu kesken ennen aamua.

Nopeavaikutteinen melatoniini:

 • Vapautuu nopeasti elimistöön, jolloin sen vaikutus alkaa nopeasti.
 • Soveltuu parhaiten niille, jotka tarvitsevat apua nukahtamiseen tai aikaeron ylittämiseen.
 • Vaikutus kestää yleensä muutaman tunnin, jonka jälkeen melatoniini poistuu elimistöstä.

Valitse itsellesi sopiva melatoniinimuoto sen mukaan mikä vastaa parhaiten omaa tilannettasi ja tarpeitasi.

 

6. Milloin melatoniini kannattaa ottaa?

Melatoniinilisä tulisi ottaa noin tunti ennen nukkumaanmenoa. On suositeltavaa luoda rutiini, jossa käytetään melatoniinia samanaikaisesti joka ilta, jotta keho tottuu sen käyttöön. Lisäksi on tärkeää luoda rauhallinen ja pimeä ympäristö nukkumista varten, mikä voi parantaa melatoniinin tehokkuutta.

 

Asiantuntija suosittelee! 

Magnesium auttaa rentouttamaan lihaksia ja hermostoa, mikä voi edistää parempaa unen laatua. Illalla otettu magnesium voi auttaa säätelemään melatoniinin tuotantoa, lievittää stressiä ja helpottaa nukahtamista. Lisäksi se voi rentouttaa lihaksia ja lievittää päivän aikana kertynyttä jännitystä, mikä voi parantaa unen laatua. Melatoniinin ja magnesiumin yhdistetty käyttö illalla voi siis tarjota kokonaisvaltaisen tuen rentoutumiselle ja terveellisen unirytmin ylläpitämiselle.

Magnesium auttaa rentoutumaan

Sinisiä unia!

Terveyskaistan tiimi

 

 

Kiinnostaako sinua hyvinvointi, terveys ja kauneus? Tilaa uutiskirjeemme niin saat vinkkejä ja eksklusiivisia tarjouksia, joita tarjoamme vain uutiskirjeen tilaajillemme! Lisäksi saat heti -15 % alennuskoodin verkkokauppaamme.
 
Tilaa täältä
Edellinen artikkeli Kysymyksiä ja vastauksia biotiinista ja hiuksista
Seuraava artikkeli 5 helppoa tapaa parantaa ruokavaliota

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä