ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin
Kotimaiset Avainlippu-tuotteet
Nopeat toimitukset joka arkipäivä
Satoja aitoja arvosteluja
avantouinti

Avantouinnin positiiviset vaikutukset terveydelle – vinkit turvalliseen aloittamiseen

Avantouinti on enemmän kuin vain kastautuminen kylmään veteen – se tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä keholle ja mielelle. Avantouinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään ja tukee terveyttä monipuolisesti. Tässä blogissa tarkastelemme avantouinnin huikeita terveyshyötyjä sekä vinkkejä turvalliseen avantouinnin aloittamiseen. Mitä kaikkea avantouinnin terveysvaikutukset sitten pitävät sisällään ja miten aloitat harrastuksen turvallisesti?

Vahvistaa elimistöä

Altistus kylmälle ei ole pelkästään epämukavuuden sietämistä - se voi olla keholle todellinen vahvistaja. Kun keho altistuu kylmälle, se käynnistää monimutkaisen joukon fysiologisia reaktioita sopeutuakseen uuteen ympäristöön. Tämä altistuminen voi tehostaa kehon kykyä selviytyä stressistä ja muuttuvista olosuhteista.

Säännöllinen altistuminen kylmälle vedelle voi olla kuin treeni keholle. Se auttaa kehoa sopeutumaan paremmin erilaisiin stressitekijöihin, kuten äkillisiin lämpötilanmuutoksiin tai fyysiseen rasitukseen. 

Parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa

Kylmälle altistuminen saa verisuonet supistumaan ja laajenemaan, mikä tehostaa verenkiertoa. Tämä voi edistää aineenvaihduntaa ja auttaa kehoa polttamaan kaloreita tehokkaammin.

Monet kokevat avantouinnin tarjoavan mielenrauhaa ja hyvän olon tunteen, mikä nostaa mielialaa.

Lievittää stressiä ja kohentaa mielialaa

Avantouinti voi olla tehokas stressinhallintamenetelmä. Kylmä altistuminen voi vähentää stressihormonien määrää kehossa, mikä puolestaan voi lievittää stressiä ja ahdistusta. Monet kokevat sen tarjoavan mielenrauhaa ja hyvän olon tunteen, mikä nostaa mielialaa.

Tukee ihon ja hiusten hyvinvointia

Vaikka aluksi kylmä vesi voi tuntua karulta, säännöllinen avantouinti voi parantaa ihon ja hiusten kuntoa. Kylmä vesi auttaa puhdistamaan ihohuokosia ja lisää verenkiertoa ihon pinnalla, mikä voi tehdä ihosta hehkuvan. Samalla se voi rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja parantaa ihon kimmoisuutta. Lisäksi hiukset voivat hyötyä sulkeutuneista hiussuomuista, mikä voi tehdä niistä kiiltävämmät ja vähemmän alttiita vaurioille.

Parantaa unen laatua

Monet avantouinnista nauttivat kertovat sen auttavan parantamaan unen laatua. Kylmä altistuminen voi auttaa kehoa rentoutumaan ja valmistautumaan paremmin uneen. Avantouinnin aikana vapautuvat endorfiinit voivat edistää syvempää ja laadukkaampaa unta.

 avantouinti terveysvaikutukset

Sopiiko avantouinti sinulle?

Avantouinti on harrastus, joka sopii lähes kaikille - ikään tai sukupuoleen katsomatta. Suomessa arvioidaan olevan noin 100 000 aktiivista avantouimaria, jotka vaihtelevat iältään lapsista seniorikansalaisiin. Satunnaisesti avantouintia harrastavia arvioidaan joidenkin lähteiden mukaan olevan jopa 720 000. Avantoon voi mennä, kunhan osaa uida ja pystyy nousemaan avannosta ylös. Vaikka keski-ikäiset näyttävät olevan aktiivisimpia harrastajia, niin lapset ja senioritkin voivat nauttia tästä virkistävästä kokemuksesta.

Ennen uuden liikuntamuodon aloittamista on aina suositeltavaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, etenkin jos sinulla on jokin terveysongelma tai sairaus. He voivat antaa sinulle ohjeita siitä, onko avantouinti turvallista sinulle ja mitä erityisiä varotoimia sinun tulisi ottaa huomioon. Säännöllisellä avantouinnilla on havaittu olevan monia terveyshyötyjä, mutta sydänsairauksista tai astmasta kärsivien on hyvä keskustella lääkärin kanssa ennen harrastuksen aloittamista.

Vinkit avantouinnin aloittamiseen

Avantouinnin aloittaminen voi olla jännittävää ja samalla innostavaa, mutta muutamien turvallisuusvinkkien noudattaminen on tärkeää varmistaaksesi hyvän kokemuksen ja välttääksesi mahdolliset riskit:

1. Ota avantouinti vähitellen osaksi rutiinejasi

Älä hyppää suoraan syvään päähän! Aloita avantouinti lyhyillä kylmän veden altistumisilla, aluksi jalkojen tai käsivarsien kastelemisella ja lisää altistumisaikaa vähitellen. Kehosi tarvitsee aikaa tottua kylmään veteen, joten anna itsellesi aikaa sopeutua. Avantoon ei saa koskaan hypätä!

Kuten minkä tahansa uuden harrastuksen kanssa, säännöllisyys on avainasemassa. Aloita pienin askelin, mutta pyri säännöllisyyteen harrastuksessa, jotta kehosi voi tottua kylmään veteen ja hyötyä sen tarjoamista terveyshyödyistä.

2. Valmistaudu asianmukaisesti

On tärkeää valmistella kehoa ennen avantoon menoa. Esimerkiksi reipas kävely tai hiihto voi auttaa lämmittelyssä, kun taas saunan jälkeen on hyvä antaa kehon hieman viilentyä ennen avannon ottamista. Tällaiset valmistelut voivat auttaa kehoa sopeutumaan lämpötilanvaihteluihin ja vähentää riskiä sydämen rasittumiseen. 

Pukeudu asianmukaisesti ennen avantouintia. Varmista, että sinulla on lämpimät vaatteet pukuhuoneessa, jotta voit kuivata ja lämmitellä itsesi välittömästi uinnin jälkeen. Myös lämmin juoma voi auttaa kehoa lämpenemään nopeammin. Avantoon mennessä suositellaan käyttämään pipoa sekä jalkineita tai tossuja. 

avantouinti lämmittely

3. Kuuntele kehoasi

Kuuntele kehoasi ja ole tietoinen omista rajoistasi. Jos tunnet voimakasta kylmää tai epämukavuutta, lopeta uiminen välittömästi ja siirry lämpimään paikkaan. Älä pakota itseäsi viettämään liikaa aikaa kylmässä vedessä aluksi. Lyhyt kastautuminen portaista tai tikkaista kiinni pidellen voi riittää samaan avantouinnin hyödyt irti. Älä kasta päätäsi, koska se voi lisätä liiallista lämmön menetystä. Aluksi kylmä vesi voi aiheuttaa hengenahdistusta, mutta älä pelästy – tämä on kehon normaali reaktio.

Vinkki hengitykseen!

Kun hengitys tuntuu vaikealta kylmässä avantovedessä, keskittyminen rauhalliseen ja hallittuun hengitykseen voi auttaa. Tässä on yksi vinkki, joka voi auttaa sinua tasapainottamaan hengitystäsi:
Käytä "box breathing" -tekniikkaa: Tämä on hengitysharjoitus, joka voi auttaa rauhoittamaan kehoa ja mieltä. Seuraa näitä vaiheita:
 • Hengitä syvään nenän kautta neljään laskien.
 • Pidätä hengitystä neljään laskien.
 • Puhalla rauhallisesti ulos suun kautta neljään laskien.
 • Pidätä hetki ennen kuin aloitat seuraavan hengityssyklin.
  Tämä "box breathing" -harjoitus auttaa sinua keskittymään hengitykseen ja voi auttaa rauhoittamaan kehoa, vaikka kylmä vesi aiheuttaisi aluksi hengenahdistusta tai salpautumista. Harjoittele tätä tekniikkaa etukäteen ennen avantouintia, jotta se olisi tutumpi ja helpompi toteuttaa vedessä ollessasi.

  4. Uimapaikan turvallisuus

  Valitse avantouintipaikka, joka on turvallinen ja jossa on riittävä valvonta tai seuraa. Tarkista myös, että uimapaikalla on helppo pääsy veteen ja pois vedestä.

  5. Älä ui yksin

  On suositeltavaa harrastaa avantouintia yhdessä toisen henkilön kanssa. Näin voitte pitää toisistanne huolta ja tarvittaessa auttaa toisianne, jos jompikumpi kokee epämukavuutta tai tarvitsee apua.

  6. Lepo ja palautuminen

  Anna kehollesi aikaa palautua avantouinnista. Lämmittele hyvin jälkikäteen ja pidä huolta itsestäsi. Lepo ja lämmin juoma voi auttaa kehoa palautumaan nopeammin.
  muistilista avantouinti
  Tämä muistilista auttaa valmistautumaan ennen avantoon menoa, antaa vinkkejä avannossa käyttäytymiseen ja neuvoo toimimaan oikein vedestä noustessa.

   

  Avantouinti voi olla erittäin palkitseva kokemus terveydelle ja mielenrauhalle, kunhan teet sen turvallisesti. Muista kuunnella kehoasi ja nauti luonnon tarjoamista virkistävistä hetkistä kylmässä vedessä!

  Edellinen artikkeli Energiaa uuteen vuoteen!
  Seuraava artikkeli Magnesium: Tärkeä kivennäisaine monipuolisessa terveyden edistämisessä

  Jätä kommentti

  Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

  *Pakollinen kenttä