ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin
Kotimaiset Avainlippu-tuotteet
Nopeat toimitukset joka arkipäivä
Satoja aitoja arvosteluja
ravintolisät ja hedelmät

Mitkä ovat suomalaisten tärkeimmät ravintolisät?

Yksilöllisistä tarpeistamme huolimatta voidaan esiin nostaa 5 tärkeää ravintolisää, joista melkein kaikki suomalaiset hyötyvät. Alla paljastamme nämä ravintolisät sekä avaamme niiden käytöllä saavutettavia terveyshyötyjä.

  1. D-vitamiini vastuskyvylle ja luustolle

Suomen pohjoisilla leveysasteilla elämme pitkän pimeän ja kylmän kauden, jolloin emme saa riittävästi aurinkoa D-vitamiinin muodostukseen ihollamme. Kun vielä tiedämme D-vitamiinilla olevan monia erittäin tärkeitä terveysvaikutuksia, jotka liittyvät muun muassa vastustuskyvyn normaaliin toimivuuteen sekä luiden ja hampaiden kunnon ylläpitoon, on D-vitamiinin saannin turvaaminen kautta vuoden huipputärkeää meille jokaiselle ikään katsomatta. D-vitamiinilisää ei ole syytä unohtaa kesälläkään, mikäli ulkona ei tule oleiltua käsivarret ja sääret paljaana päiväsaikaan. D-vitamiinia tutkitaan edelleen paljon ja se on yksi käytetyimmistä ravintolisistä.

  1. Kalaöljyä mielelle, sydämelle ja verisuonistolle

Kalaöljyn terveysvaikutuksista kertyy vuosi vuodelta enemmän tutkimusnäyttöä ja sen myötä kalaöljyn kiinnostavuus myös meidän kuluttajien sekä terveydenhuollon parissa kasvaa edelleen. Se on yksi suosituimmista ravintolisistä, eikä syyttä, sillä kalaöljyn omega-3-rasvahapoista, EPA:sta ja DHA:sta, on tutkitusti hyötyä niin mielelle, näkökyvylle, sydämen toiminnalle, verenpaineelle kuin veren rasva-arvoillekin – joilla alueilla suomalaisilla tyypillisesti on terveyshaasteita. 

Kalaöljyn omega-3-sarjan rasvahapot EPA ja DHA ovat siis sen terveydellisten hyötyjen perusta, mutta vain riittävissä määrin nautittuina. Jotta hyötyjä voi saada esimerkiksi veren triglyseridi-arvoihin, pitäisi EPA- ja DHA-rasvahappoja nauttia päivässä yhteensä 2 grammaa (eli 2000 mg). Ja jos hyötyä haluaa verenpaineelle, pitää niitä saada yhteensä 3 grammaa (eli 3000 mg) päivässä.

Jos nämä terveysvaikutukset ovat tähtäimessä on hyvä käyttää ravintolisää päivittäisen riittävän saannin turvaamiseksi - viikoittaisia kala-aterioita unohtamatta, sillä kala on myös terveellinen proteiinin lähde.

  1. Magnesiumia väsymykseen ja uupumukseen, hermostolle ja lihaksille

Magnesium on sinkin jälkeen toiseksi yleisin solunsisäinen kivennäisaine kehossamme ja se osallistuu yli 300 aineenvaihduntatapahtumaan – eli tuiki tärkeästä aineesta on kyse. Se on erityisen tärkeä energia-aineenvaihdunnallemme, mistä kertoo mm. se, että energian varastomuoto ATP on yleensä yhdistynyt kehossamme juuri magnesiumiin. Magnesium on myös mukana energian lähteinä käytettävien ravintoaineiden eli hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihdunnassa, missä niiden sisältämä energia saadaan elimistön käyttöön.

Magnesium vähentääkin väsymystä ja uupumusta. Se auttaa myös pitämään mielen kirkkaana, sillä se edistää normaaleja psykologisia toimintoja sekä tukee hermoston normaalia toimintaa.

  1. Balanssi-maitohappobakteerivalmiste suolistolle ja aineenvaihdunnalle

Suoliston kuntoa tukevassa Balanssi-maitohappobakteerivalmisteessa on tasapainoinen yhdistelmä viittä eri maitohappobakteerikantaa: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium breve ja Streptococcus thermophilus, sekä biotiinia, joka edistää muun muassa suoliston limakalvojen pysymistä normaaleina. Biotiini, kuten mukana oleva B6-vitamiinikin, edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä proteiinien ja hiilihydraattien aineenvaihduntaa. B6-vitamiini edistää lisäksi immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Balanssin maitohappobakteerit ovat suojapäällystettyjä. Superior coating® -päällyste suojaa maitohappobakteereita ruuansulatuskanavan rasituksilta, maha- ja sappihapoilta, jolloin suolistoon päätyy suurempi määrä eläviä maitohappobakteereita. Päällystystekniikan ansiosta Balanssin maitohappobakteerit kestävät ruuansulatuskanavan rasituksia jopa sata kertaa paremmin kuin tavalliset, suojaamattomat maitohappobakteerivalmisteet, eikä niitä silloin tarvita kovin suuria määriä.

Suolistoa ajatellessa on myös hyvä muistaa syödä riittävästi kuituja!

  1. C-vitamiinia vastustuskyvylle, väsymykseen sekä iholle

C-vitamiini on kehomme toiminnalle välttämätön vesiliukoinen vitamiini, jota elimistö ei pysty itse valmistamaan tai varastoimaan, joten sitä on saatava ravinnosta säännöllisesti. Sillä on monia tärkeitä tehtäviä kehossamme, aina immuunipuolustuksen ja raudan imeytymisen tukemisesta kollageenin rakentumiseen ihossa, luissa ja ikenissä.

Jos olo on nuutunut, sopii C-vitamiini erinomaisesti magnesiumin pariksi selättämään vetämätöntä oloa. Kuten magnesiumkin, se edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja vähentää väsymystä ja uupumusta. Aivotkin kiittävät, sillä C-vitamiini edistää osaltaan myös normaaleja psykologisia toimintoja ja tukee hermoston normaalia toimintaa. Lisäksi C-vitamiini on keholle tärkeä antioksidantti, jolloin se suojaa soluja hapettumisstressiltä.

Värikäs ja runsas valikoima kasviksia, marjoja ja hedelmiä, laadukas ja riittävä määrä proteiinia, hyvälaatuiset rasvat sekä maltillinen määrä kuiturikkaita hiilihydraattien lähteitä on hyvän ravintoaineiden saannin ja terveyden pohjana. Ravintolisillä voi ravintoaineiden saantiaan täydentää tarpeen mukaan turvallisesti. Silloin kannattaa pitää mielessä ainakin yllä mainitut ravintolisät.

 

Asiantuntija

Kirsi Paananen
Terveystoimittaja

Edellinen artikkeli Ravintolisät suosittuja Euroopassa
Seuraava artikkeli Satu Tuomiston kauniin ihon salaisuus

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä