ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin
Kotimaiset Avainlippu-tuotteet
Nopeat toimitukset joka arkipäivä
Satoja aitoja arvosteluja
Suomalaisten tärkein ravintolisä – D-vitamiini!

Suomalaisten tärkein ravintolisä – D-vitamiini!

Suomalaiset ovat tottuneet elämään pimeiden talvikuukausien kanssa, jotka asettavat omat haasteensa sekä fyysiselle että psyykkiselle terveydelle. Näissä olosuhteissa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota riittävään D-vitamiinin saantiin. Tämä rasvaliukoinen vitamiini on elintärkeä monille kehon toiminnoille, ja sen riittävä saanti on erityisen haastavaa maissa, joissa auringonvalo jää niukaksi suuren osan vuodesta.

D-vitamiinin rooli elimistössä

D-vitamiinin vaikutukset eivät rajoitu pelkästään luuston vahvistamiseen. D-vitamiini vaikuttaa lukuisiin biologisiin toimintoihin. Sen keskeisimpiä tehtäviä on auttaa kehoa imeyttämään kalsiumia, tukien siten luuston terveyttä ja vahvuutta. Lisäksi D-vitamiinilla on havaittu olevan erittäin tärkeä rooli immuunijärjestelmän vahvistamisessa eli vastustuskyvyn tukemisessa.

D-vitamiinia ei synny ihossa, kun UV-indeksi on alle kolmen tai kun henkilön varjo auringossa on hänen omaa pituuttaan pidempi.

D-vitamiinin saanti Suomessa

Suomen sijainti maapallolla merkitsee lyhyitä päiviä ja pitkiä öitä, erityisesti talvella. Tämä johtaa auringonvalon vähäisyyteen, mikä vaikeuttaa elimistön omaa D-vitamiinin tuotantoa iholla. Yksilölliset erot, kuten ihonväri ja altistumisen kesto, vaikuttavat siihen, kuinka paljon D-vitamiinia ihminen voi saada auringosta Suomessa. D-vitamiinia syntyy Suomessa ihossa ainoastaan touko-syyskuun välillä, mikäli aurinkoisia päiviä riittää ja iho altistuu auringonvalolle. Tosiasiallisesti D-vitamiinia ei synny ihossa, kun UV-indeksi on alle kolmen tai kun henkilön varjo auringossa on hänen omaa pituuttaan pidempi.

Suurin osa asiantuntijoista suosittelee harkitsemaan myös D-vitamiinilisien käyttöä varmistaakseen riittävän saannin, etenkin jos auringonvalolle altistuminen on rajallista tai jos iho ei pysty muodostamaan riittävästi D-vitamiinia. Tämä koskee erityisesti ihmisiä, jotka viettävät suurimman osan ajastaan sisätiloissa tai joilla on rajoitettu auringolle altistumisen mahdollisuus.

D-vitamiinin mittaaminen laboratoriossa

D-vitamiinitason mittaaminen laboratoriossa

D-vitamiinitason mittaaminen laboratoriossa on hyvä tapa varmistaa itselle sopivan D-vitamiinilisän vahvuus. Verikokeet ovat yleisin tapa mitata D-vitamiinitasoja. Mittayksikkönä käytetään yleisesti nanomooleja litrassa (nmol/l) tai nanogrammoja millilitrassa (ng/ml). D-vitamiinin riittävä taso vaihtelee 50–125 nmol/l välillä.

D-vitamiinin lähteet

D-vitamiinin lähteet ja suositukset

D-vitamiinia saa ruuasta kuten rasvaisesta kalasta ja tietyistä maitotuotteista sekä kesäaikaan auringosta, mutta usein ne eivät yksin riitä täyttämään päivittäistä tarvetta. Siksi monet kääntyvät ravintolisien puoleen, erityisesti talviaikaan.

Suomen terveysviranomaiset suosittelevat D-vitamiinilisien käyttöä tietyille väestöryhmille, kuten pikkulapsille, raskaana oleville ja vanhuksille.  D-vitamiinilisän käyttöä voi kuitenkin suositella kaikille suomalaisille erityisesti talvikaudella.

EU:ssa viranomaisten asettamat D-vitamiinin päivittäisen saannin turvaylärajat ovat 1–11-vuotiaille 50 µg (mikrogrammaa) ja yli 11-vuotiaille 100 µg.

Ikäryhmä D-vitamiinin turvayläraja (µg)
 111 vuotta 50 µg päivässä
Yli 11 vuotta 100 µg päivässä

Tutkimus ja tulevaisuuden näkymät

Viimeaikaiset tutkimukset ovat lisänneet ymmärrystämme D-vitamiinin elintärkeästä roolista terveydellemme. Jatkuvasti lisääntyvä tieto auttaa yhä tarkempien suositusten ja hoitomuotojen kehittämisessä, erityisesti pimeiden alueiden asukkaille.

D-vitamiinia voidaan kutsua "aurinkovitamiiniksi" ja Suomessa se on elintärkeä vitamiini, joka auttaa tukemaan terveyttä ja hyvinvointia haastavissa olosuhteissa. Sen merkitys luustolle, vastustuskyvylle ja yleiselle terveydelle tekee siitä korvaamattoman osan monen suomalaisen päivittäistä hyvinvointia. Tasapainoinen ruokavalio ja riittävän vahva D-vitamiinilisä takaavat, että tämän tärkeän vitamiinin saanti ei jää vajaaksi, vaan tukee kehon toimintoja läpi vuoden.

Aurinko D -vitamiinit ->

Edellinen artikkeli 6 tärkeää aktiiviainetta nivelille
Seuraava artikkeli Energiaa uuteen vuoteen!

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä