ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin
Kotimaiset Avainlippu-tuotteet
Nopeat toimitukset joka arkipäivä
Satoja aitoja arvosteluja
B12-vitamiinin lähteet

B12-vitamiinin lähteet

B12-vitamiini on meille kaikille erittäin tärkeä vitamiini, sillä sitä tarvitaan jokaisessa solussamme, jotta ne voivat toimia normaalisti. Tällaisia soluja ovat muun muassa veren punasolut ja hermoja suojaavat gliasolut. B12-vitamiinin tiedetäänkin tukevan hermoston terveyttä sekä edistävän punasolujen muodostusta.

Kehomme ei pysty B12-vitamiinia itse valmistamaan, joten sitä on saatava ruoasta tai muista lähteistä, kuten ravintolisistä tai täydennetyistä elintarvikkeista. Luonnolliset B12-vitamiinin lähteet ovat eläinperäisiä, kuten maksa, liha, siipikarja, kala sekä muut meren antimet. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan 10-vuotiaiden ja sitä vanhempien olisi saatava B12-vitamiinia 2,0 µg (mikrogrammaa) päivässä poikkeuksena imettävät, joille suositellaan 2,6 µg. Alle 10-vuotiaille lapsille suositellaan päivittäiseksi saanniksi 0,5 – 1,3 µg iän mukaan.

B12-vitamiinia hermostolle ja aivoille, immuunipuolustukselle, vireydelle ja veren punasoluille

B12-vitamiinilla on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia kehossamme, joten sen riittävästä saannista kannattaa huolehtia. Se edistää muun muassa hermoston normaalia toimintaa ylläpitämällä hermosolujen terveyttä ja tukee näin myös aivojen hyvää toimintaa. Myös muisti muiden psykologisten toimintojen ohella kiittää B12-vitamiinin riittävästä saannista. Lue lisää aiheesta blogistamme: Voiko muistia kehittää?

B12-vitamiinista on hyötyä immuunipuolustuksen toiminnallekin sekä energia-aineenvaihdunnalle. Sen riittävä saanti vähentää väsymystä ja uupumusta. Lisäksi se edistää veren punasolujen muodostumista ja normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa. Se osallistuu myös solujen jakautumisprosessiin.

Parhaat B12-vitamiinin lähteet

Nuoret ja terveet sekaruokavaliota noudattavat saavat B12-vitamiinia ruoasta riittävästi, sillä heillä on hyvin toimiva ruoansulatus, joka irrottaa ja imeyttää eläinperäisestä ruosta saatavan vitamiinin hyvin. Nykyisin B12-vitamiinia lisätään pieniä määriä myös joihinkin kasvisruokavalioon soveltuviin kasvipohjaisiin juomiin ja jogurtteihin.

Parhaita B12-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi:

 • Naudan maksa, jossa B12-vitamiinia on noin 100 µg/100 g
 • Silakka: 13 µg/100 g
 • Hirven- tai poronliha: 6,3 µg/100 g
 • Kala (keskiarvo, paistettu): 5,6 µg/100 g
 • Kananmuna: 2,5 µg/100 g
 • Naudan ulkofilee: 2,3 µg/100 g
 • Juusto (kova): 2,1 µg /100 g

Aikuisten päivittäisen B12-vitamiinin saannin eli 2,0 µg voi saada täyteen esimerkiksi seuraavilla ruokavalinnoilla:

 • 1 kananmuna: 1,2 µg
 • 1,5 dl maustamatonta jogurttia: 0,6 µg
 • 2 viipaletta (20 g) juustoa: 0,4 µg

tai:

 • 100 g silakkapihvejä: 11,3 µg

tai

 • 7 dl vitaminoitua kaura- tai soijajuomaa: 2,1 µg

B12-vitamiini tarvitsee imeytyäkseen mahalaukun hyvää toimintaa

B12-vitamiinin imeytyminen poikkeaa suuresti muista vitamiineista, sillä se tarvitsee imeytyäkseen mahalaukun valmistamaa ja erittämää sisäistä tekijää, johon se sitoutuu ja jonka mukana se imeytyy ohutsuolesta. Siksi mahalaukun limakalvon kunnolla on suuri merkitys B12-vitamiinin imeytyvyydelle.

B12-vitamiini poikkeaa muista vesiliukoisista B-vitamiineista myös siltä osin, että se varastoituu maksaan. Maksan varastot riittävät usein pitkäksikin aikaa kattamaan B12-vitamiinin tarpeita, vaikka sitä ei saisikaan joka päivä ruoasta. On silti hyvä varmistaa, että B12-vitamiinia saa pidemmällä tähtäimellä riittävästi, koska sitä tarvitaan monella tavalla terveyden ylläpitoon.

B12-vitamiinilisä on hyvin siedetty

B12-vitamiinitason voi käydä mittauttamassa laboratoriossa, jotta tietää oman tilanteensa, mutta ravintolisänä B12-vitamiinia voi käyttää turvallisesti ilman mittaustakin. Se on erittäin siedetty vesiliukoinen vitamiini, sillä haittavaikutuksia ei ole tutkimuksissa havaittu suurillakaan annoksilla.

B12 hyvin imeytyvässä muodossa yhdessä foolihapon ja B6-vitamiinin kanssa

Terveyskaistan ravintolisässä B12-vitamiini on metyylikobalamiinimuodossa, joka on valmiiksi aktiivinen muoto elimistön tehokkaasti hyödynnettäväksi. Siinä ovat mukana myös B6-vitamiini ja foolihappo (B9), jotka tukevat B12-vitamiinin vaikutuksia. Ne myös osaltaan edistävät normaaleja psykologisia toimintoja, vähentävät väsymystä ja uupumusta sekä tukevat immuunijärjestelmän toimintaa.

Ne kaikki edistävät myös homokysteiinin normaalia aineenvaihduntaa. Homokysteiini on rikkipitoinen aminohappo, jonka keho muuntaa edelleen metioniiniksi tai kysteiiniksi, mikäli B6-, B9- ja B12-vitamiineja on riittävästi saatavilla, jolloin sen määrä ei kasva liian suureksi.

Nämä kaikki kolme B-vitamiinia ovat myös mukana tukemassa veren ja punasolujen normaalia muodostusta, joten niiden yhteispeli on keholle tärkeää.

 

Asiantuntija

Kirsi Paananen
Terveystoimittaja

Edellinen artikkeli Nopeat välipalavinkit moneen menoon
Seuraava artikkeli Lisää ihania kasviksia meille suomalaisille!

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä