ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin
Kotimaiset Avainlippu-tuotteet
Nopeat toimitukset joka arkipäivä
Satoja aitoja arvosteluja
Nopeat välipalavinkit moneen menoon

Nopeat välipalavinkit moneen menoon

Hyvä, terveellinen välipala pelastaa suurimmalta nälältä, pitää mielialan korkealla ja auttaa jaksamaan, kun seuraavaan ateriaan on vielä aikaa. Se sisältää nälkää pitävää proteiinia, hyviä rasvoja, kasviksia sekä kuitua - on siis ravintoaine- ja kuiturikas. Mitä pidempi aika ruokailuun on tai jos on lähdössä liikkumaan, sitä tuhdimpi välipala voi olla.

Välipala on erityisen tärkeä lapsille, sillä kasvu ja liikkuminen vievät paljon energiaa, eivätkä he jaksa syödä paljoa kerralla. Aikuisenkin jaksamiselle ja mielen vireydelle välipalalla voi olla suuri merkitys, kun ateriaväli venyy pitkäksi tai kun edessä on treenit.

Katso vinkit alta, miten koostaa terveellinen välipala arjen kiireiden keskellä nopeasti!

Terveellinen välipala nopeasti ja helposti

Useimmilla meistä on monenmoista ohjelmaa ja kiirettä, joten välipalojen tekemiseen ei ole paljoa aikaa. Välipalan olisi myös usein oltava helposti mukaan otettava. Alta löydät muutaman vinkin välipaloista, jotka valmistuvat nopeasti ja sopivat monenlaiseen menoon ja tarpeeseen.

 

 1. Hedelmä ja pähkinöitä.

  Tämä on välipaloista se kaikkein nopein ja helpoin, sekä sopii mukaan otettavaksi ja maistuu kaiken ikäisille. Hedelmää voit vaihdella makusi mukaan, olipa se sitten banaani tai omena tai joku muu. Evääksi kannattaa valita luomuhedelmä, jonka voi pesun jälkeen syödä kuorineen (toki banaani ja appelsiini on kuorittava 😊). Hedelmistä saat vitamiineja ja muita hyviä yhdisteitä, kuituakin. Pähkinöiksi voit valita esimerkiksi saksanpähkinää ja cashewpähkinää. Niistä saat hyviä rasvoja, kuituja sekä proteiineja. Ne auttavat pitämään sinut kylläisenä. Tämä käy myös gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota noudattaville.
 2. Jogurttia, marjoja ja mysliä.

  Varaa pakastimeen pakastemarjoja, vaikkapa mustikoita ja puolukoita, ellet saa niitä tuoreena, ja lisää niitä jogurttiin myslin kanssa. Voit tehdä sekoituksen jo valmiiksi jääkaappiin itseäsi tai koululaista odottamaan. Mukaankin välipalan voi ottaa, jos määränpäässä on jääkaappi säilytystä varten. Tällaisesta välipalasta saa puhtia niin lapsi, toimistotyöläinen kuin liikkujakin sen kokoa vaihtelemalla. Marjat tarjoavat monenmoisia terveyttä edistäviä yhdisteitä ja jogurtista saat nälkää pitävää proteiinia. Myslistä pähkinöineen saat kuitua, hiilihydraatteja ja proteiineja. Mysliksi kannattaa valita sokeriton vaihtoehto. Pieni määrä hunajaa myslin makeutuksessa on ihan ok. Gluteenitonta ruokavaliota noudattava voi valita vaikka gluteenittomasta kaurasta tai tattarista tehdyn myslin. Maidottoman tästä välipalasta saa vaihtamalla tavallisen jogurtin vaikkapa soijapohjaiseen jogurttiin, joka on myös proteiinipitoinen.
 3. Marjasmoothie.

  Sekoita marjoja, avokado, salaatinlehtiä tai muuta vihreää jogurttiin ja surauta smoothie välipalaksi. Lisätukevuutta ja -proteiinia saat laittamalla joukkoon myös pähkinöitä tai siemeniä, mutta ne kannattaa liottaa etukäteen. Marjoja voit vaihdella mielesi mukaan ja muuten varioida smoothien aineksia. Smoothie sopii niin lapsille kuin aikuisillekin ja on myös helppo ottaa matkaan, mutta pidempiaikaiseen säilytykseen sen pitää päästä jääkaappiin.
 4. Välipalapatukka, hedelmä ja juustopala.

  Patukoita voit tehdä etukäteen itse jemmaan pellillisen tai ostaa kaupasta. Netistä löytyy paljon hyviä patukkaohjeita, mutta kaupoissakin riittää hyviä vaihtoehtoja, kunhan välttelet liikaa sokeria. Itse tekemällä saat tietysti mieleisiäsi ja tiedät, mitä patukat sisältävät. Jotta kasvisten saanti tulisi turvattua, kannattaa patukan kylkeen ottaa myös hedelmä. Hiilihydraattipitoisen patukan lisänä juustopala toimii hyvin proteiinin lähteenä. Tämäkin välipala on helppo ottaa mukaan ja sopii kaikenikäisille.
 5. Täysjyväleipä ja kasviksia.

  Ihan hyvä välipala on perinteinen voileipäkin, kunhan leipä on tehty täysjyväjauhoista ja sen päällä on hyvälaatuista, prosessoimatonta rasvaa ja jokin terveellinen proteiinin lähde, kuten juustoa tai vaikkapa siivuja kanafileestä. Leikkeleitä ei kannata jatkuvasti käyttää niiden lisäaineiden vuoksi. Leivän kanssa voit napostella kirsikkatomaatteja, paprikan, kurkun tai porkkanan paloja, niin kohennat päivittäistä kasvisten, ja siten vitamiinien sekä antioksidanttien, saantiasi. Tämänkin välipalan teet nopeasti eväslaatikkoon mukaan otettavaksi, mutta sekin vaatii pidempää säilytystä kylmässä.

  Muista myös juoda

  Erittäin tärkeää on myös muistaa juoda tarpeeksi – etenkin kesähelteellä! Varaa siis mukaasi riittävästi vettä ja juo sitä usein, desi, pari kerrallaan, ruokailun ulkopuolella. Ruokailun yhteydessä ei ole suotavaa juoda kovin paljoa, sillä juominen laimentaa vatsahappoja ja voi siten heikentää ruoan sulamista. Sokeroituja ja keinomakeutettuja juomia kannattaa välttää.

  Hyvä välipala ja riittävä juominen auttaa jaksamaan ja pitää mielenkin virkeänä. Voi hyvin!

   

  Asiantuntija

  Kirsi Paananen
  Terveystoimittaja

  Edellinen artikkeli Muista tärkeä D-vitamiini!
  Seuraava artikkeli B12-vitamiinin lähteet

  Jätä kommentti

  Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

  *Pakollinen kenttä