ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
ENSITILAAJILLE -15% EXTRA ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Ilmainen toimitus yli 59 € tilauksiin
Kotimaiset Avainlippu-tuotteet
Nopeat toimitukset joka arkipäivä
Satoja aitoja arvosteluja
Ravintolisät suosittuja Euroopassa

Ravintolisät suosittuja Euroopassa

Ravintolisien käyttö on Euroopassa hyvin yleistä, kun kyselytutkimuksen mukaan ravintolisiä oli elämänsä aikana käyttänyt 88 % vastanneista, joista 93 % viimeisen vuoden aikana. 72 % vastanneista oli myös varmoja ravintolisien turvallisuudesta ja laadusta eli luottamus ravintolisiin on myös korkealla tasolla.

Euroopan ravintolisäjärjestön Food Supplement Europen (FSE) tilaama kuluttajatutkimus tehtiin keväällä 2022 14 EU-maassa: Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Italiassa, Kyproksella, Puolassa, Ranskassa, Romaniassa, Ruotsissa, Saksassa, Sloveniassa, Suomessa, Tanskassa ja Tšekin tasavallassa.

Ravintolisien käytön syyt

Ravintolisien käytön syitä kysyttäessä yli puolet ravintolisiä viimeisen vuoden aikana käyttäneistä (52 %) valitsi syyksi yleisen hyvinvoinnin ja 45 % vastustuskyvyn tukemisen. 29 % valitsi syyksi energisyyden, 17 % ihon, hiuksien ja kynsien kunnon, 17 % ruoansulatuskanavan terveyden ja ruoansulatuksen toimivuuden sekä 14 % verenpaineen ja sydänterveyden. Aivoterveyttä (esim. muistia ja valppautta) tukemaan ravintolisiä käytti 13 %, kuten myös ravintoainevajeita täydentämään. 10 % käytti ravintolisiä psyykkistä hyvinvointia tukemaan.

Kalaöljy, kuidut ja D-vitamiini suosituimpia

Yli puolet ravintolisien käyttäjistä oli käyttänyt säännöllisesti omega-3-rasvahappoja tai kalaöljyä (63 %) viimeisten 12 kuukauden aikana. 56 % oli käyttänyt kuituja, 54 % D-vitamiinia, 51 % kalsiumia, 50 % magnesiumia ja folaattia tai foolihappoa, ja 49 % monivitamiini- ja/tai mineraalivalmistetta.

Naisten ja miesten ravintolisien käytössä eroja

Naiset käyttävät miehiä todennäköisemmin ravintolisiä. He käyttävät ravintolisiä ruoansulatuskanavan terveyteen ja ruoansulatuksen toimivuuteen, mielialaan tai ravintoainevajeiden täydentämiseen. Miehet puolestaan käyttävät ravintolisiä todennäköisemmin sydänterveyteen ja verenpaineeseen, kolesterolin hallintaan tai auttamaan urheilusta palautumisessa.

Kuluttajatutkimuksen voit kokonaisuudessaan ladata täältä: https://foodsupplementseurope.org/who-takes-food-supplements-and-why/

 

Asiantuntija

Kirsi Paananen
Terveystoimittaja

Terveyskaistan kotimaiset ravintolisät täältä.

Edellinen artikkeli Sydänterveys – päivittäinen sydämen asia
Seuraava artikkeli Mitkä ovat suomalaisten tärkeimmät ravintolisät?

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä